14. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO U Osijeku položeni vijenci i upaljene svijeće uoči blagdana Svih svetih

2 min read
Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je kako je Osijek ostao nepokoreni grad zahvaljujući žrtvi hrvatskih branitelja i civila.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Kapelice Kraljice Mira na Krunskoj utvrdi te kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Centralnom groblju u Osijeku je u utorak obilježen blagdan Svih Svetih i Dušni dan.

Vijence za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata položila su izaslanstva Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Ministarstva branitelja, Hrvatske vojske i policije te udruga iz Domovinskog rata.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je kako je Osijek ostao nepokoreni grad zahvaljujući žrtvi hrvatskih branitelja i civila.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Zajedništvo koje su pokazali ’91. godine motiv je nama danas da gradimo bolji, uspješniji i napredniji Osijek. Grad Osijek ne zaboravlja svoje heroje pa smo tako na inicijativu osječkih branitelja prvi puta od 1995. godine napravili temeljitu rekonstrukciju Kapelice Majke Božje Kraljice Mira, za što smo gradskom proračunu osigurali 120 000 eura – poručio je gradonačelnik Radić.

Istaknuo je kako su građanima za blagdan Svih svetih na raspolaganju sve gradske službe, svih 20 groblja u Osijeku je uređeno, a GPP je uveo besplatne izvanredne linije prema grobljima kako bi se smanjile gužve.

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić kazao je kako se povodom ovog blagdana prisjećamo svih koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu, napominjući kako je pitanje nestalih tema koja će opterećivati Hrvatsku dok se u potpunosti ne riješi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Zna se gdje je rješenje tog problema i svi napori hrvatske Vlade i naših službi moraju ići u tom smjeru. Neki pomaci jesu napravljeni kada govorimo o prolasku nestalih, ali još uvijek se traga za 1800 ljudi. Postoje svjedoci i službe koje nisu u Hrvatskoj, neki svjedoci možda i jesu, i koji znaju gdje su završili ostaci naših branitelja i civila koji su ubijeni od ’91. ili ’95. godine. To je tema i pitanje koji će stalno opterećivati odnose Hrvatske i Srbije. Pitanje nestalih je pitanje svih pitanja – zaključio je župan Anušić.

Tekst i foto: Grad Osijek & OBŽ (screenshot)