6. prosinca 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Radić najavio proširenje i dodatnih 1,7 milijina eura ulaganja u Poduzetničku zonu Nemetin!

3 min read
To je najveća vrijednost zemljišta koju je grad Osijek unatrag 30 godina prodao i mi ćemo na idućem gradskom vijeću predložiti, s obzirom na to da zakupac ima sve potrebne uvjete, da Grad Osijek ovo zemljište proda za 5,37 milijuna eura – rekao je gradonačelnik Radić.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić i župan osječko-baranjski Ivan Anušić obišli su u subotu u Poduzetničkoj zoni Nemetin gradilište najveće privatne investicije na području grada i županije, Centra izvrsnosti za proizvodnju američke tvrtke Jabil.

Gradonačelnik Radić izvijestio je kako radovi napreduju planiranom dinamikom i da se završetak očekuje 2024 godine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Tvrtka Log Ekspert Five imala je pravo građenja i do sada je u proračun Grada Osijeka za zemljište uplatila 240.000 eura. Mi smo krajem rujna ove godine raspisali natječaj za ovih 17 ha, a prije toga smo okrupnili devet čestica u jednu, te kao jedini veliki grad, ukinuli komunalni doprinos za sve gospodarstvenike koje grade gospodarsko poslovne objekte. Na natječaj se javila tvrtka Log Expert Five, ponudila 5,37 milijuna eura, što je i više od procijenjene vrijednosti. To je najveća vrijednost zemljišta koju je grad Osijek unatrag 30 godina prodao i mi ćemo na idućem gradskom vijeću predložiti, s obzirom na to da zakupac ima sve potrebne uvjete, da Grad Osijek ovo zemljište proda za 5,37 milijuna eura – rekao je gradonačelnik Radić.

Podsjetio je kako Osijek trenutačno bilježi odlične gospodarske brojke te da je u fokusu razvoj gospodarstva, privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta.

–  Unatrag 10 godina bilježimo rekordnu visoku zaposlenost i rekordno nisku nezaposlenost. Samo u odnosu na rujan prošle godine, u rujnu ove godine u gradu ima preko 1000 ljudi zaposlenih više, to su uistinu brojke s kojima možemo biti zadovoljni. Nastavljamo dalje raditi, ne mislimo ovdje stati. Grad Osijek je izašao na investicijsku mapu i Europe i svijeta – istaknuo je gradonačelnik Radić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Dodao je kako je Grad uputio zahtjev Ministarstvu gospodarstva za darovanjem još 36 ha zemljišta u zoni Nemetin te da je u tijeku vrednovanje.

– U svim našim poslovnim zonama popunjenost je veća od 50 posto. Isto tako smo daleko odmakli u pregovorima s još nekim investitorima, koje vjerujem da ćemo uskoro i predstaviti. Ova naša zona je na odličnom mjestu, grad Osijek svakako će nastaviti ulagati u nju, pa ćemo na idućem vijeću predložiti daljnje opremanje zone. U naredne dvije godine u zonu planiramo uložiti dodatnih 1,7 milijuna eura kako bi privukli još investitora. Govorimo o proširenju ceste, kružnom toku, javnoj rasvjeti te svim pratećim infrastrukturnim projektima. Uistinu možemo biti zadovoljni – kazao je gradonačelnik Radić.

Župan Ivan Anušić naglasio je da bez jake ekonomije i gospodarstva grada Osijeka nema niti jake Slavonije ni istoka Hrvatske.

– Ova investicija će svakako u budućnosti u potpunosti promijeniti Osijek u ekonomskim okolnostima, a govorim i o demografskoj situaciji. Tvrtka Jabil, koja je odlučila investirati ovdje u Osijek i Osječko baranjsku županiju, tvrtka je koja ima 260 000 zaposlenih diljem svijeta. To jasno govori koliko je to jaka i snažna tvrtka, koja će ovdje u budućnosti zapošljavati veliki broj ljudi i svojim potencijalom demografski i ekonomski oporavljati i razvijati Osijek i Osječko baranjsku županiju – istaknuo je župan Anušić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Dodao je kako će u osječkoj Strojarskoj tehničkoj školi povećavati upisne kvote i prekvalificirati radnu snagu za potrebe Jabila te istaknuo da je dolazak ove tvrtke potvrda kvalitetnih političkih okolnosti u gradu i županiji.

Josip Špoljarić, glavni nadzorni inženjer, potvrdio je kako radovi na objektu od 48.000m2 napreduju planiranom dinamikom.

– Naši izvođači dali su si truda, kao i cjelokupno rukovodstvo ovoga projekta, da projekt ide planiranim tijekom i da bude dovršen 2024. godine. Trenutačno izvodimo radove na dovršetku monolitne armirano-betonske konstrukcije, paralelno s njom izvodimo montažnu konstrukciju i fasaderske te krovopokrivačke radove, a u tijeku su i radovi na prometnim površinama – rekao je Špoljarić istaknuvši da u prosjeku bude oko 200 radnika na gradilištu.

Tekst: Grad Osijek, foto: OsijekExpress.com