6. prosinca 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Kakva izložba u Osijeku! Pogled o ormar Matilde Hengl i zbirku porculana dr. Franka…

2 min read
Bit će to sjajan pogled u ormar jedne gospođe i dame starog Osijeka.

U sklopu Muzejskog četvrtka u Osijeku u Muzeju Slavonije slijedi izložba uz besplatno stručno vodstvo Slavonije u MUO pod nazivom O modnom ormaru Matilde Hengl i zbirci porculana Osječanina dr. Jakoba Franka. Bit će to sjajan pogled u ormar jedne gospođe i dame starog Osijeka.

– Ovom prigodom otkrivamo više o modnom ormaru Matilde Hengl, ali i o zbirci porculana Osječanina dr. jakoba Franka.  Matilda Hengl, rođena Gillming, bila je aktivna sudionica osječke kulturne i modne scene te supruga osječkog gradonačelnika Vjekoslava Hengla. U fundusu Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba nalazi se četrdeset i devet komada odjeće i modnog pribora koji su nekada bili vlasništvo obitelji Gillming Hengl te čine svojevrsni obiteljski modni ormar. Andrea Klobučar, voditeljica zbirke tekstila i modnog pribora, u vodstvu će na izloženim primjercima odjeće i modnog pribora Matilde Hengl objasniti termin „modni ormar” i značaj takve cjeline unutar fundusa zbirke tekstila Muzeja za umjetnost i obrt – javljaju iz Muzeja i dodaju…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Voditeljica Zbirke keramike i Zbirke arhitekture MUO Zagreb dr. sc. Marina Bagarić u prvome će dijelu svoga vodstva kroz odabrane primjere na izložbi predstaviti stilske mijene u oblikovanju porculana europskih manufaktura, od baroka do modernizama 20. stoljeća. Od ukupno dvadeset eksponata, pet potječe iz vrijedne zbirke Osječanina dr. Jakoba Franka, nakladnika, novinara i kolekcionara, otkupljene za MUO od njegovih nasljednika 1906. godine. Stoga će drugi dio vodstva biti posvećen boljem upoznavanju Frankove zbirke, a također i doprinosa njegove obitelji nacionalnoj kulturi i umjetnosti.

– Stručno vodstvo besplatno za posjetitelje održat će se u četvrtak 9. studenog 2023. godine s početkom u 19 sati, u Muzeju Slavonije, Trg sv. Trojstva 6 – zaključuje se.

Foto: Muzej Slavonije (screenshot)