1. prosinca 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Anušić obišao planetarij u OBŽ! Bit će namijenjen svoj djeci…

3 min read
U matičnu i područnu školu uloženo je 900.000 eura, a uskoro će biti na raspolaganju svim učenicima koji žele dodatno proširiti svoje znanje, onima koji žele više naučiti, ali i više dati jednog dana svojoj zajednici i onima koji dolaze - rekao je župan Ivan Anušić.

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić sa suradnicima je danas (8. studenoga 2023. godine) obišao Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske, čija se izgradnja i opremanje odvija u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Josipovcu Punitovačkom. Naime, Osječko-baranjska županija nositelj je projekta Regionalni znanstveni centar Panonska Hrvatska kojim se želi ojačati kapacitete institucija osnovno-školskog obrazovanja u Osječko-baranjskoj i Virovitičko-podravskoj županiji te gravitirajućih područja s ciljem poboljšanja STEM vještina učenika i odgojno-obrazovnih djelatnika. Partneri na projektu su Virovitičko-podravska županija, Osnovna škola Josip Kozarac Josipovac Punitovački, Osnovna škola Josip Kozarac Slatina, Osnovna škola Suhopolje, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poduzetnički inkubator BIOS Osijek, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Vitensenteset Innlandet Giovik te Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske okrenut je darovitim učenicima STEM područja koji će u budućnosti biti nositelji ovog društva i ove zajednice. Specifičnost ovog Centra je da se u njemu nalaze sadržaji koje do sada nismo imali na području naše županije, poput planetarija i zvjezdarnice. Svi oni koje zanimaju ova vrsta znanosti i učenja mogu se u njoj okušati upravo u Josipovcu Punitovačkom. U matičnu i područnu školu uloženo je 900.000 eura, a uskoro će biti na raspolaganju svim učenicima koji žele dodatno proširiti svoje znanje, onima koji žele više naučiti, ali i više dati jednog dana svojoj zajednici i onima koji dolaze – rekao je župan Ivan Anušić.

Ravnateljica OŠ „Josip Kozarac“ Sanja Kanisek Kuric naglasila je važnost ovog projekta. – Materijalno smo poboljšali uvjete u našoj školi koja je sada opremljena planetarijem, zvjezdarnicom, modernim učionicama za informatiku i tehničku kulturu, a uz to u Područnoj školi Punitovci imamo kemijski laboratorij i još jednu informatičku učionicu. Osim toga, poboljšavamo kompetencije učenika i učitelja u STEM području, ali i u području poduzetništva i aktivnog građanstva. Želja nam je svojim programima pripremiti učenike za tržište rada, da budu konkurentni i da što manje iseljavaju iz Hrvatske. RZC Panonske Hrvatske bit će otvoren za svu djecu, i darovitu i s poteškoćama u učenju – kazala je Kanisek Kurić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– RZC Panonske Hrvatske jedan je od četiri znanstvena centra u Hrvatskoj te pokriva čitavo ovo područje do Zagreba. Jako važno nam je bilo smjestiti ga u jedan ruralniji kraj u kojem nema toliko puno sadržaja kako bi djeca dobila nešto što nitko drugi nema. Namjera nam je dovoditi i učenike iz drugih županija kako bi vidjeli jedinstvene sadržaje poput planetarija i zvjezdarnice. Vrijednost cijelog projekta je 2,7 milijuna eura, a u OŠ „Josipa Kozarca“ uloženo je oko 900.000 eura za adaptaciju objekata te nabavu opreme. Riječ je o vrhunskoj opremi koja će biti od velike koristi kako učenicima, tako i učiteljima koji će u budućnosti raditi s darovitim učenicima. Prošle školske godine smo na razini naše i Virovitičko-podravske županije proveli testiranje učenika 4. razreda osnovne škole te smo utvrdili koji su to daroviti učenici. Oni će uskoro krenuti na radionice kojima ćemo ih nastojati dodatno osnažiti da nastave njegovati svoju darovitost – naglasila je Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ.

Operativna voditeljica Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske Ivana Lovrić Marić kazala je kako postoji izuzetno interes za dolazak u RZC i dodatno educiranje u STEM području u RCK, osobito učitelja. Posebno je naglasila rad s darovitim učenicima, kao i svim drugim učenicima, ali i da se u RZC-u odvija i niz drugih edukacija i aktivnosti.

Tekst i foto: OBŽ


Centar za postavke privatnosti

Obavezno

Potrebni kolačići za funkcioniranje stranice.

gdpr,

Analytics

Ovi kolačići pomažu nam pratiti Vašu interakciju sa stranicom i detektirati eventualne probleme.

_gat, _ga, _gid

Analytics

Other