6. prosinca 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Neslužbeno, nepravilnosti ima!? Čekaju se rezultati! Beroš: “Poruke su lažne, krivotvorene…”

5 min read
- ...što se poruka tiče, one se sada provjeravaju. Beroš govori kako su bile lažne, krivotvorene i puštene u javni prostor s aspekta širenja panike - govori Beroš.

UPDATE, 9.11.’23. u 19:20 – Slijedi sada istraživanje kako je i do jednog tog slučaja došlo… Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da su nalazi pokazali da se radi o izoliranom slučaju, onome iz Rijeke. – Nema razloga ni panici ni daljem širenju straha. To govorim poglavito sada kada smo zaprimili nalaz provedenih vještačenja u centru Ivan Vučetić – rekao je Beroš medijima. Podsjećamo, rezultati vještačenja tekućine iz čaše u Rijeci pokazali su da se radi o jako lužnatim vodenim otopinama sa pH vrijednostima preko 13. – Ono što nije dobro, nije dobro nasjedati i poklanjati povjerenje lažnim, neprovjerenim porukama, uznemirujućim elementima, jer to samo doprinosi širenju panike i straha. Zasad se čini da se radi samo o jednom dokazanom slučaju kemijske ozljede… – nizao je Beroš, izražavajući uvjerenje da je riječ o izoliranom slučaju. Jer, od 45 ljudi koliko se dosad ukupno javilo na pregled, samo četvero su imali određene promjene na sluznici probavnog trakta, koji mogu, ali i ne moraju biti u vezi s uzimanjem lužnate tvari, ali onakva koncentracija iz slučaja iz Rijeke uvjetovala bi teške tegobe.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nakon analizom utvrđene lužine, zacijelo sredstva za pranje ili odmašćivanje, u onoj jedinoj jedinoj boci i čaši iz Rijeke, Državni inspektorat objavio je i ostale podatke analize sokova iz Zagreba, a koji kažu da je sve u najboljem redu – Državni inspektorat, sanitarna inspekcija zaprimila je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ispitni izvještaj o kontroli uzorka Coca cola, orginal taste, gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, 11/10/23 s rokom trajanja 11.04.2024.( LOT-a 11/10/23), Coca cola, original taste, pakirano u PET ambalažu, 2 l – 31.03.24.LZC 30.09.23. W07 i Coca cola, zero, gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 2 l – 29.03.24.LZC 28.09.23. B40, koji su uzeti sa samoposlužnog aparata i iz maloprodajne trgovine u Zagrebu. Sva tri uzorka dostavljena na analizu, analizirana su na pH-vrijednost, metale i metaloide, aditive i perklorate. Utvrđena pH-vrijednost nema sposobnost izazivanja učinka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u probavnom traktu, a ostali ispitani parametri sukladni su propisanim vrijednostima te se na temelju istih uzorak smatra zdravstveno ispravnim – objavio je Državni inspektorat.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

UPDATE, 8.11.’23. 19:00 – Uzorak koji je pristigao na mjerenje pH-vrijednosti (kiselost odnosno lužnatost vodenih otopina) nalazi se unutar vrijednosti preporučenih za bezalkoholna pića i sokove – objavio je Državni inspektorat večeras na svojim mrežnim stranicama, nastavljajući… – Državni inspektorat, sanitarna inspekcija zaprimila je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ispitni izvještaj o kontroli uzorka Romerquelle Emotion, osvježavajuće bezalkoholno gazirano piće prirodnom mineralnom vodom i okusom borovnice i nara 0,33 l , najbolje upotrijebiti do; 31.3.2024./L22T04:39RG koji je uzet u ugostiteljskom objektu u Rijeci.

– Uzorak koji je dostavljen na analizu analiziran je na pH-vrijednost, metale i metaloide, pesticide i aditive. Uzorak koji je pristigao na mjerenje pH-vrijednosti (kiselost odnosno lužnatost vodenih otopina) nalazi se unutar vrijednosti preporučenih za bezalkoholna pića i sokove koji se obično kreću u pH-vrijednosti između 2,5 -3,5. Iz dostavljenog ispitnog izvještaja proizlazi da izmjerena pH-vrijednost ne bi trebala imati sposobnost izazivanja učinaka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u usnoj šupljini, jednjaku i želucu te otežanom gutanju. Rezultati analize na aditive i pesticide sukladni su s važećim propisima. Analizirani metali i metaloidi ne pokazuju odstupanja u usporedbi sa maksimalno dopuštenim koncentracijama u prirodnoj mineralnoj vodi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Sanitarna inspekcija Državnog inspektorat, kako što smo objavili, uz gore navedeni uzorak, na analizu je poslala i jedan uzorak Coca cola, Original taste, Gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, iz samposlužnog aparata te još dva uzorka Coca cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine u Zagrebu. Za navedene uzorke Državni inspektorat još nije zaprimio ispitni izvještaj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Odmah po zaprimanju ispitnog izvještaja Državni inspektorat o istom će obavijestiti javnost. Napominjemo kako se slijedom novih zaprimljenih obavijesti nadležnih tijela vode inspekcijski postupci, provodi uzorkovanje i poduzimaju zakonom pripisane mjere – zaključuje se.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Neslužbeno, gotovi su rezultati istrage HZJZ-a i u 16 izuzetih bočica gaziranih pića utvrđene su određene nepravilnosti, doznaje HRT. Pa ipak, još se ne zna koje su. Rezultate istrage tek čekamo. A za to vrijeme ministar zdravstva Vili Beroš održao je konferenciju za novinstvo u Zagrebu, kazavši kako je bolesnik u Varaždinu otpušten na kućno liječenje, a petero bolesnika će biti otpušteno iz KBC-a Zagreb, vjerojatno i šesti. U svim slučajevima riječ je o blažim ozljedama.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Beroš govori kako nema mjesta panici, kako je pravodobno izvještena policija i sva nadležna tijela, DORH i DIRH, stoga je postupanje u tijeku. Pa ipak, novinare je najviše zanimalo zašto javnost o trovanjima gaziranim pićima jednog proizvođača nije bila pravodobno obaviještena, zašto su prvo krenule poruke aplikacijama i društvenim mrežama, na što je Beroš rekao da su poruke bile lažne, jer impliciraju više slučajeva u Rijeci, a ondje je samo jedan, čime su zvučale kao najava nečega što se nije ni dogodilo.

– Paradigmu ponašanja preokrenula je situacija, počeli su se javljati slični slučajevi kemijskih ozljeda i u drugim gradovima. Nakon prvog slučaja u Rijeci nije bilo moguće reći o čemu se radi. Konzumacija pića mogla je biti incidentalna, piće je moglo biti promijenjeno na neki način. Nismo u tom trenutku smatrali da treba dizati paniku. No kada smo jučer poslijepodne saznali za pojavu novih slučajeva, izašli smo u medije i rekli što znamo. Izašli smo kad smo procijenili da postoji opasnost, pojasnio je ministar.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

A što se poruka tiče, one se sada provjeravaju. Beroš govori kako su bile lažne, krivotvorene i puštene u javni prostor s aspekta širenja panike.

Nadalje, Beroš je na konferenciji za novinstvo kazao i kako hospitalizirani pacijenti nisu pili iste napitke što dodatno baca sumnju na moguću sugestibilnost simptoma. Štoviše, dodaje, neki su konzumirali slane štapiće.

– Moramo sve skupa povezati, a ne plašiti javnost. Izvijestiti ćemo javnost kada se uspostavi veza, a dotad načelna preporuka da pijemo vodu iz vodovodne mreže koja bi trebala biti zdravstveno u potpunosti sigurna – rekao je Beroš.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva)