6. prosinca 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Za 5 dana obvezna zimska oprema na cestama u Osijeku, Hrvatskoj…

2 min read
Korištenje zimske opreme na vozilima obvezno od 15. studenog do 15. travnja - U narednom periodu mogu se očekivati nagle promjene vremena praćene kišom, vjetrom i maglom.
zima zimska guma oprema

Stiže uskoro i prvi dan za zimsku opremu, samo 15 dana nakon obveznog paljenja ‘farova’ na vozilima, točnije – od 15. studenog. Preporuka je da se ljetne gume zamijene zimskima i ranije ako je potrebno. Zimska oprema znači – četiri zimske gume ili četiri ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i spremnim lancima za pogonske kotače u slučaju snijega. Kazna je u ovom slučaju 130 eura.

Ponovimo ‘gradivo’…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Korištenje zimske opreme na vozilima obvezno od 15. studenog do 15. travnja – U narednom periodu mogu se očekivati nagle promjene vremena praćene kišom, vjetrom i maglom. Upravljanje vozilima u takvim je uvjetima otežano pa se vozačima preporučuje dodatni oprez jer se tada povećava i opasnost od prometnih nesreća.

Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla snijeg, led ili vodu na vozilu.

Podsjećamo, da je sukladno Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj propisana obveza korištenja zimske opreme u razdoblju od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika.

Foto: Pixabay (ilustracija)