2. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Naš đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić imenovan potpredsjednikom HBK

2 min read
Naime, kako stoji u objavi HBK-a, za potpredsjednika Hrvatske biskupske konferenicije izabran je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva)

Hrvatska biskupska konferencija imala je prethodnih dana svoj 67. Sabor. Pod predsjedanjem zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše održan je kroz tri dana u sjedištu HBK-a u Zagrebu. A donesene su i kadrovske odluke na razini cijele zemlje, od kojih jedna ima reperkusije i na Slavoniju, na đakovačko-osječku nadbiskupiju.

Naime, kako stoji u objavi HBK-a, za potpredsjednika Hrvatske biskupske konferenicije izabran je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Mons. Đuro Hranić rođen je u Vinkovcima, odrastao je u Ceriću, potom osnovnu školu pohađao u Ceriću i Nuštru, da bi srednju školu pohađao u Osijeku, završio u Đakovu, na Biskupijskoj gimnaziji. Filozofsko-teološki studij završio je na Visokoj bogoslovnoj školi u Đakovu, za svećenika je zaređen u đakovačkoj katedrali ’86. godine. Bio je vikar u osječkoj donjogradskoj župi, a sljedeće godine je otišao na poslijediplomski studij u Rim, gdje je stekao doktorat. S povratkom iz Rima imenovan je profesorom na današnjem Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Pomoćnim biskupom đakovačkim i srijemskim imenovao ga je papa Ivan Pavao II. ’01. godine, a za biskupa ga je zaredio mons. Marin Srakić. U njegovoj biografiji stoji i kako je bio/jest predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju, predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju, predsjednik Komisije HBK-a, član Biskupske komisije HBK za dijalog sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom i član Odbora HBK za hrvatsku inozemnu pastvu. Nadbiskupom i metropolitom đakovačko-osječkim imenovao ga je papa Franjo ’13. godine.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva)