18. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Veleposlanik Kazahstana u nastupnom posjetu Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji!

3 min read
Veleposlanik Republike Kazahstan u Hrvatskoj, Nj. E. Akylbek Kamaldinov naglasio je kako Republiku Hrvatsku smatra najvažnijim partnerom u regiji.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić primio je u četvrtak u nastupni posjet veleposlanika Republike Kazahstan u Republici Hrvatskoj Akylbeka Kamaldinova. Na sastanku su se ponajviše razmatrale mogućnosti gospodarske suradnje Osijeka i Kazahstana.

Gradonačelnik Radić istaknuo je kako Osijek bilježi najbolje gospodarske brojke unatrag 15 godina, rekordnu visoku zaposlenost i rekordno nisku nezaposlenost te odlično popunjavanje poduzetničke zone u Nemetinu. Dodao je kako će veleposlanik Kamaldinov sutra posjetiti i osječki IT park.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– U siječnju iduće godine otvorit ćemo IT park gdje također postoje određeni potencijali za razvoj i suradnju. S veleposlanikom smo dogovorili daljnje sastanke i korake te se veselim budućoj suradnji. Veleposlanika smo upoznali i s mogućim suradnjama na području riječne i zračne luke gdje u ovom trenutku imamo uistinu velike investicije, proširenje putničkog terminala Zračne luke Osijek te 30 milijuna eura vrijednu izgradnju terminala za rasute terete u riječnoj luci. Siguran da će se naša suradnja nastaviti i nakon ovog sastanka – kazao je gradonačelnik.

Veleposlanik Kamaldinov naglasio je interes za osječki IT sektor, za poljoprivredu i transport.

– Transport je za nas vrlo zanimljivo područje jer tražimo nove rute za transport naših proizvoda i dobara u središnju i zapadnu Europu – rekao je veleposlanik.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Mato Lukić primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike Kazahstan u Hrvatskoj, Nj. E. Akylbeka Kamaldinova, u četvrtak, 23. studenog 2023. godine tijekom kojeg ga je upoznao sa specifičnostima Osječko-baranjske županije i njezinom poviješću, osobito nakon Domovinskog rata, ali i trenutnom gospodarskom i društvenom situacijom. Bila je to ujedno i prilika za razgovor o dubljem i jačem povezivanju Osječko-baranjske županije i Republike Kazahstan, na području poljoprivrede, turizma te IT sektora.

– Osječko-baranjska županija druga je po veličini županija u Hrvatskoj s oko 260.000 stanovnika prema zadnjem popisu stanovništva. S obzirom na trend iseljavanja koji se dogodio od posljednjeg popisa 2011. godine, dijelom i zbog ulaska Hrvatske u Europsku uniju, jedna od glavnih zadaća naše administracije na čelu s bivšim županom Ivanom Anušićem, bila je upravo zaustaviti taj trend te ojačati gospodarstvo stvaranjem pozitivne poduzetničke klime. Mislim da smo u tome uspjeli jer smo uspostavom političke stabilnosti potaknuli gospodarski razvoj u svim sektorima, od poljoprivrede, preko turizma pa sve do poduzetništva i obrtništva. Također, osobitu pozornost posvetili smo odgovornoj politici na području obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi, uz odličnu suradnju s brojnim institucijama poput primjerice Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, na kojem studira oko 20.000 studenata. Mi smo, kao županijska uprava, otvoreni i za svaki oblik suradnje s onim zemljama i regijama koje imaju dobu volju za ostvarivanjem napretka obiju strana – kazao je Lukić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Veleposlanik Republike Kazahstan u Hrvatskoj, Nj. E. Akylbek Kamaldinov naglasio je kako Republiku Hrvatsku smatra najvažnijim partnerom u regiji.

Tekst i foto: Grad Osijek & OBŽ