15. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Bjelica iz Berlina za OsijekExpress: “Uvijek sam izvlačio maksimum iz klubova u kojima sam bio”

4 min read
Bilo je to, koliko ga vaš autor poznaje iz vremena igračkog povratka u Osijek i transfera u K'lautern, iz vremena kolosalnih partija u Gradskom vrtu i 'naslova' jesenskog prvaka, ono što je i želio. Biti trener u Ligi petice, u Bundesligi. Vratio se u Njemačku 'babybomber', kako su ga zvali kada je golove proslavljao s dudom varalicom sina Luana.

Nabrojali smo vam nedavno kako je u Bundesligi iz Hrvatske bilo samo 7 trenera u povijesti, sada 8, s Osječaninom Nenadom Bjelicom. Unatoč našoj nevjerojatnoj uzajamnoj ljubavi s Nijemcima, njemačkim markama, njemačkim ‘bauštelama’ i njemačkim turistima, naša nogometna ‘kolonija’ je ondje ostavljala dubok igrački trag, ali za stručnošću ‘iz proizvodnje’ rijetko su posezali. Zebec, Barić, Soldo, Kovač… i opa, naš osječki strateg – Nenad Bjelica. Imao je Osijek vrhunskih trenera, velikih nogometnih imena, ali veličinu potonjeg tek ćemo spoznati, zacijelo. Jer, osim Ljupka Petrovića i osvajanja Kupa prvaka sa Crvenom Zvezdom, osim Milana Đuričića, nagrađenog trenera, utjelovljenja fizičke spreme i stratega koji je doveo Osijek do finala Kupa, osim Petra Krpana kao glavnog instrukotra HNS-a i trenera mlađih kategorija nacionalne selekcije, mi većeg od Nenada Bjelice nemamo.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

S tri je kluba igrao Ligu prvaka do sada. S bečkom Austrijom, zagrebačkim Dinamom i igra s berlinskim Unionom. Odmah poslije Osijeka, koji mu je, da se, uz sav naš lokalpatriotizam i ljubav prema Osijeku ipak ne lažemo, bio korak nazad u karijeri, našao je angažman u Turskoj, stavio i tu zemlju na raniju nisku – Italija, Austrija, Poljska, a sada je u Njemačkoj. Bilo je to, koliko ga vaš autor poznaje iz vremena igračkog povratka u Osijek i transfera u K’lautern, iz vremena kolosalnih partija u Gradskom vrtu i ‘naslova’ jesenskog prvaka, ono što je i želio. Biti trener u Ligi petice, u Bundesligi. Vratio se u Njemačku Nenad Bjelica, ‘babybomber’ – kako su ga zvali kada je golove u Bundesligi proslavljao s dudom varalicom sina Luana.

Telefonski smo ga našli u hotelskoj sobi pred susret s Borussijom Mönchengladbach, taman prije nego će uzeti 3 boda i ‘odlijepiti’ se od loše serije Uniona, na putu prema ispunjenju ovosezonskog cilja, očuvanja statusa Bundesligaša, cilja kakvog je već realizirao u traženim uvjetima u drugim europskim klubovima. Vratio se s treninga, smiren, raspoložen…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Union je donedavno bio klub u 2. ligi, sada je učinjen veliki iskorak, veliki rezultat u posljednjih nekoliko sezona, a što će biti sljedeće godine, to ćemo vidjeti. Da, u ovom trenutku je jedini cilj ostanak u ligi. Onda ćemo vidjeti kakvi su planovi iza toga, nakon što izborimo ostanak – kazao je uvodno osječki strateg Nenad Bjelica, odbivši prethodno našu hipotezu o Osijeku kao ‘koraku unatrag u karijeri’…

– Gledajte, ja sam došao u moj Osijek, u moj Gradski vrt. Tamo sam napravio prve igračke korake. Više od svega sam htio ondje uzeti trofej. Više od svega… – kazao je i tu se zaustavio je ‘kopanje po ranama’ nije htio imati kao sastavnicu ovog razgovora.

A da, trofej! Čak ni to Bjelici, zapravo, ne manjka u životopisu. Iako će htjeti i željeti više. Istina, Union nije mjesto gdje se to može realizirati ove godine…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Što su trofeji? Što to znači točno? Trofej je bio i ući s Austrijom u Ligu prvaka, trofej je bio s Dinamom 49 godina poslije prezimiti u Europi. Trofej je bio biti i drugi s Osijekom, što je bio najbolji rezultat kluba u povjesti. Izvlačio sam maksimum od svojih ekipa. Union je lane bio 4. To je trofej Uniona poslije strelovitog uspona. Ne može se očekivati da pored svih drugih Bundesligaša Union lane bude prvak. A osvojio sam trofeje s Dinamom, ako ćemo ‘vagati’ pehare. Nadalje, ako sam uspio prodati iz Lecha 7 igrača za 20-ak milijuna eura, štoviše čak u velike europske klubove, to su sve trofeji. Istina, onda kaže netko nije bio prvak. Nisam, jer je netko bio bolji. Ali sam uvijek izvlačio maksimum iz klubova u kojima sam bio. Uvijek maksimum iz raspoložive situacije – nizao je osječki trener.

Po dolasku u Bundesligu suočio se s negativnim komentarom legende tamošnjeg nogometa. Kao današnji sportski komentator, možda samo ususret utakmici Uniona i Bayerna u kojem je ‘ostavio kosti’, možda samo s tom ‘misijom’, rekao je da Bjelica nije rješenje za Bundesligu.

– Znam na što i koga mislite, ali Lothar Mathaeus mene ne pozna. Ne želim i ne mogu to komentirati. Ne zna on mene. U isto vrijeme u njemačkim novinama i u mojim privatnim porukama ima barem 10-ak komentara bivših igrača iz Kaiserslauterna, također i igrača iz Austrije kojima sam bio trener koji svi odreda govore da sam pravo rješenje za Union. Ah, Bože moj, ne vole me ni svi u Hrvatskoj.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U uvjetima dok pred sobom ima cilj ostanka u ligi, u uvjetima kada je stigao u Ligu petice, možda se neumjesnim činilo preko usta prevaliti pitanje o planovima u budućnosti, željama…, no mi novinari ionako smo ‘lešinari’, pa što da ne…

– Premiership, odnosno engleska liga je u ovom trenutku iznad svih, svima zanimljiva, međutim Bundesliga ima najveću posjećenost, praćenje je vrhunsko, golova i ofenzivnog, odličnog nogometa napretek, i iako sigurno postoji više, iako sigurno postoji i zemalja i klubova koje mogu biti karijerna stepenica više, ja sam jako zadovoljan i vrlo ambiciozan u Berlinu. Naravno, neće mi to biti konačan cilj, no ‘ajmo se držati posla koji je ispred mene i koji u ovom trenutku živim cijelim sobom – zaključio je Bjelica na kraju razgovora.

Borussiju je dobio s 3-1, protiv Brage igrao 1-1, s Realom imao vodstvo i poravnanje, 1-0 i 2-2 prije nego je kraljevski klub slavio s 2-3 u 89. minuti, a u subotu igra u gostima protiv Bochuma. I to je utakmica koja ga zapravo zanima najviše.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva)