28. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Počinje ocjenjivanje nastavnika!? Najboljih može biti samo 5%, onih skoro takvih 15%, a svi ostali…

1 min read
Što sada slijedi školama? Ministarstvo znanosti i obrazovanja u narednom razdoblju mora donijeti pravilnik

Usvojen je danas u Saboru novi Zakon o plćama u državnoj i javnoj službi, a s njim i ocjenjivanje javnih službenika, što znači i zaposlenika škola i fakulteta, piše Srednja.hr, dodajući kako će bolje ocijenjeni dobivati veću plaću, a oni s najlošijom ocjenom dobivaju otkaz. Ocjena se daje jednom godišnje, za prethodnu godinu, a skala se sastoji od 5 ocjena, od ‘ze zadovoljava’ do ‘izvrstan’. Između se nalae još ‘naročito uspješan’, ‘uspješan’ i ‘zadovoljava’. Tko ocjenjuje? Čelnik državnog tijela ili čelnik javne službe, u školama bi to bio ravnatelj.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Oni koji su ocijenjeni ocjenom ‘ne zadovoljava’ dobivaju redoviti otkaz, piše nadalje Srednja.hr, dodajući kako će naravno postojati i mogućnost ulaganja prigovora. Nadalje, pišu, što je ocjena bolja, to je veći broj bodova zaposlenika, a onda i dodatak na plaću. Pa ipak, izvrsni ne mogu biti svi. U jednoj školskoj godini najviše njih 5%, a naročito uspješnih 15%. (bit će veselo u školama, mooožda. nap.a.)

Što sada slijedi školama? Ministarstvo znanosti i obrazovanja u narednom razdoblju mora donijeti pravilnik koji će utvrđivati posebne kriterije za ocjenjivanje učinkovitosti rada zaposlenih u školama i na fakultetima. Što se plaća tiče, tak Zakon stupa na snagu od 1.1.’24., a odredba o ocjenjivanju od 1.1.’25.

Foto: Pixabay (ilustracija)