22. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Premijer Plenković s ministrima na sastanku sa županima: Lukić o afričkoj svinjskoj kugi…

3 min read
O problemima s afričkom svinjskom kugom govorio je i Mato Lukić, župan Osječko-baranjske županije. Zahvalio je Europskoj komisiji, Vladi RH i ministrici poljoprivrede Mariji Vučković na odluci o prijevremenom popuštanju mjera i u OBŽ.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je 19. prosinca 2023. godine u Virovitici sastankom Vlade sa županima, među kojima  je bio i župan Osječko-baranjske županije Mato Lukić, te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina. U komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama, dogovorena je praksa redovitog usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom, radi njezinoga ravnomjernog regionalnog razvoja, a prvi sastanak u tom formatu održan je u Zagrebu, prije točno sedam godina – 19. prosinca 2016. godine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Teme današnjeg sastanka bile su  Zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, financijska potpora jedinicama područne (regionalne) samouprave za podizanje kvalitete obrazovanja te industrijska tranzicija Hrvatske – jačanje regionalnog gospodarstva. Premijer Plenković u svom je uvodnom govoru pohvalio sve poteze koji su doveli do veće funkcionalne i fiskalne decentralizacije, a što je bila želja svih župana iskazana na prvom sastanku u Zagrebu.

Tome je, naglasio je, posebno pridonio novi paket poreznih zakona koji stupaju na snagu od 1. siječnja 2024., a koji je dodatno ojačao lokalnu autonomiju i nadležnosti u području porezne politike.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Govoreći o gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj, premijer Plenković naglasio je da je ona vrlo stabilna i konsolidirana, s projiciranim rastom BDP-a od 2,8 posto, inflacijom koja se smanjuje, smanjenim udjelom javnoga duga u BDP-u koji je na 60,7 posto te visokim stupnjem povjerenja građana u javne financije iskazanom pri ulaganju u državnu obveznicu i trezorske zapise. Uz to, naglasio je, Hrvatska ima najviši kreditni rejting u svojoj povijesti. Stopa zaposlenosti u mandatu ove Vlade podignuta je sa 63 na 71 posto, dok je stopa nezaposlenosti smanjena s 10 na 5 posto. Prosječna neto plaća porasla je u proteklih sedam godina za 54 posto, dok je minimalna plaća u istom razdoblju porasla za čak 103 posto, a mirovine su prosječno povećane za 192 eura.

Kako se današnji sastanak održava u Slavoniji, premijer se osvrnuo i na slučaj afričke svinjske kuge, koja je pogodila neke od slavonskih županija. Kazavši da je prije pojave te bolesti u Hrvatskoj bilo registrirano 800 tisuća svinja, naveo je da je za vrijeme epidemije, što zbog bolesti što zbog nužnih mjera koje su se morale poduzeti, uginulo ili eutanazirano samo 35 tisuća svinja, iako se u medijskom prostoru stvarao dojam da ih je eliminirano višestruko više.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

O problemima s afričkom svinjskom kugom govorio je i Mato Lukić, župan Osječko-baranjske županije. Zahvalio je Europskoj komisiji, Vladi RH i ministrici poljoprivrede Mariji Vučković na odluci o prijevremenom popuštanju mjera i u OBŽ. Ujedno je i pohvalio svinjogojce u OBŽ koji su se pridržavali svih donesenih mjera zbog čega je zaustavljeno daljnje širenje bolesti.

Važnim je ocijenio projekt izgradnje Centara za starije osobe kojega će provoditi Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kroz fondove EU te ulaganja gradova, općina i županija. Projekt će, rekao je Lukić, značajno poboljšati kvalitetu života starijih osoba jer će omogućiti povećanje smještajnih kapaciteta u domovima te omogućiti izvaninstitucijske usluge u zajednici.

Tekst i foto: OBŽ