17. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osječka policija javlja: Službenik županijskog državnog odvjetništva zlouporabio svoj položaj i ovlasti!

2 min read
- Protiv osumnjičenog Osječanina podnesena je kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Zagrebu - zaključuje se.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)

– Policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjska su proveli kriminalističko istraživanje nad 44-godišnjim Osječaninom, zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti – javlja osječka policija i navodi…

– Sumnjiči ga se da je od 3. siječnja 2019. do 31. kolovoza 2022., kao službenik županijskog državnog odvjetništva zadužen za informatičku podršku, u nakani da se okoristi, prekoračio ovlasti u službi tako što je prisvajao mobilne telefone i druge uređaje, namijenjene za službene potrebe tijela u kojem radi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Uz navedeno, neovlašteno je ugovarao pretplatničke odnose s teleoperaterom za pružanje mobilnih i internetskih usluga za što je potpisao zahtjeve koje je neovlašteno i bez odobrenja ovjerio pečatom tijela u kojem je zaposlen.

– Opisanim radnjama pričinio je materijalnu štetu veću od 11.800 eura.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Protiv osumnjičenog Osječanina podnesena je kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Zagrebu – zaključuje se.

PRIOPĆENJE USKOK-a

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU osječko-baranjske, donio rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1979.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Osnovano se sumnja da je okrivljenik, u razdoblju od 3. siječnja 2019. do 31. kolovoza 2022. u Osijeku, kao službenik u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku, zadužen za informatičku podršku, u namjeri da se okoristi prisvajanjem mobilnih uređaja i tableta te korištenjem mobilnih i internetskih usluga na račun navedenog državnog odvjetništva, za sebe zadržao 15 mobilnih uređaja ukupne vrijednosti 1.244,28 eura od 28 mobilnih uređaja koje je tom odvjetništvu na temelju dvaju ugovora za usluge u pokretnoj elektroničkoj komunikacijskoj mreži isporučilo trgovačko društvo.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Osim toga, sumnja se da je okrivljenik, bez ovlaštenja Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku, uputio istom društvu više zahtjeva za mobilnim uslugama i ovjerio ih svojim potpisom i pečatom navedenog odvjetništva, iako za isto nije imao nikakvo dopuštenje niti odobrenje. Tako je okrivljenik neovlašteno obvezao Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku na kupnju najmanje 6 mobilnih uređaja i tableta ukupne vrijednosti 5.154,91 eura, koje je, nakon prihvaćanja zahtjeva i isporuke, zadržao za sebe, a također je obvezao isto odvjetništvo na plaćanje ugovorenih pretplatničkih odnosa za pružanje mobilnih i internetskih usluga za navedene uređaje u iznosu od najmanje 5.467,56 eura.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Na opisani način okrivljenik je na štetu Županijskog državnog odvjetništva pribavio protupravnu imovinsku korist od najmanje 11.866,75 eura.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)