16. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Raste broj slučajeva upale pluća, a svaka treća osoba ima respiratornu infekciju…

1 min read
Dosta je bakterijskih, kazao je za N1 Televiziju dr. Srića, dodajući i da je svaka treća osoba u ovom trenutku pogođena nekakvom respiratornom infekcijom.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)

– U posljednjih 15 dana, pojavnost se povećala za sigurno 30 do 40% – kazao je prim.dr. Saša Srića, specijalist internist i pulmolog KBC Zagreb, a govoreći o broju uplaća pluća u Hrvatskoj u posljednja dva tjedna. Dosta je bakterijskih, kazao je za N1 Televiziju dr. Srića, dodajući i da je svaka treća osoba u ovom trenutku pogođena nekakvom respiratornom infekcijom.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ove godine je covid puno slabiji nego što je bio u pandemijsko doba. Sada imamo čitav dijapazon različitih uzročnika, tako da su ove upale pluća dominantno bakterijske. Nekima dokažemo uzročnike, a neke liječimo antibiotskom terapijom, bez jasno definiranog uzročnika, nešto je streptokoknih, a u manjem intenzitetu imamo covid upale pluća. Tu su naravno i atipične upale pluća, odnosno mikroplazme – objasnio je dr. Srića kao gost N1 Studija uživo.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Apeirao je na građane da se prvo liječe kod kuće, s obzirom na brojnost infekcija simptomatski, uz tople napitke, a ako ne krene na bolje, svakako se javiti k liječniku.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)