18. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Kad padne mrak pacijenti u KBC dolaze bez uputnice, ali ‘s dijagnozom’!? Traži se način stati na kraj…

3 min read
Štoviše, jedna neimenovana djelatnica zdravstvenog sustava, koja se još dobro sjeća kada je 'hitna' bila u istoj zgradi, i HMP i OHBP, da ga tako nazovemo i onda, ali za ove prilike, prije jedno 10-ak godina, na klupama bi se u večernjim satima, kada se zatvori Dom zdravlja, počeli skupljati pacijenti bez uputnice, ali 's dijagnozom'.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)

Je li ga boljela noga, stomak, nešto…, i to par dana, tako nekako. Teško je više i sjetiti se nakon više godina, ali nije to bilo ni izbliza zabrinjavajuće, jer dijalog se vodio u ‘birtiji’. Štoviše, gledala se nekakva utakmica… – Što ne odeš kod liječnika? – Ma ne da mi se. Ionako će me poslati na pretrage. Ako do 22 ne prestane boljeti, otići ću na hitnu…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Pojavnost vlastite procjene stanja hitnosti, bez imalo stručnosti, zlouporaba sustava hitne, danas OHBP-a, stara je, zasigurno, koliko i zdravstvo, odnosno sustav u ovom obliku. U KBC-u Osijek ‘iz rukava’ nam nisu danas mogli dati brojke koliko je onih koji bez uputnice otvore navečer vrata, drže se za ‘palac’ i jauču, no ne spore u postojanje takvih devijacija i ‘obilaženja’ primarne zdravstvene zaštite.

Štoviše, jedna neimenovana djelatnica zdravstvenog sustava, koja se još dobro sjeća kada je ‘hitna’ bila u istoj zgradi, i HMP i OHBP, da ga tako nazovemo i onda, ali za ove prilike, prije jedno 10-ak godina, na klupama bi se u večernjim satima, kada se zatvori Dom zdravlja, počeli skupljati pacijenti bez uputnice, ali ‘s dijagnozom’. Onda bi oni nakon prvog pregleda slali ih dalje po bolnici.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Znali su tako rješavati 4-5 pretraga za koje bi se inače naručivali i čekali. I O.K. da su to bila hitna stanja, ali nisu – govori nam, ali kaže kako ne može govoriti više iz perspektive djelatnice, već kao građanka, a sjeća se jako dobro kako se ‘koristio’ sustav.

Dodaje i kako ne možeš nikoga poslati kući, već onda radi ne hitnog stanja kreću noćne pretrage, od vađenja krvi, specijalističkih pregleda…, do slanja kući ‘na topal čaj’.

A kako u ovim opisanim ‘devijacijama’ Osijek nije izoliran, čak ni ne prednjači, već je pojavnost otprije prisutna u cijeloj zemlji, ministar Vili Beroš je danas ‘presjekao’…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ministar zdravstva Vili Beroš najavljuje novi sustav trijaže za rasterećenje hitnih prijema. Kažnjavanje? Ne, to se ne spominje, ne izravno, Jedan je model da obiteljski liječnici u cjelodnevnim dežurstvima izdaju uputnice,drugi je trijaža. Novi list piše, kroz razgovor s liječnicima, kako je prvi nemoguć, drugi već postoji. – Osobno podržavam trijažnu ambulantu, ali takvu je odluku potrebno hitno donijeti, jer apelirati isključivo na svijest i savjest građana nije dovoljno – za Novi list govori Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu, dok bolnički liječnici priželjkuju konkretnije mjere koje bi pacijente odvratile od neosnovanih dolazaka.

Trijaža, naime, postoji i danas. Radi kategorizaciju pacijenata od 1 do 5. Prva ide odmah u obradu pa nadalje, otkrivaju liječnici. Svojedobno je, dodaje Novi list, postojala penalizacija, 150 kuna kazne za one koji su došli, a nisu hitni pacijenti, ali od toga se odustalo pod pritiskom javnosti. Sada se traži, moguće se, trijažni model s posebnim liječnikom za 3. i 4. kategoriju hitnosti. Sjedi pa čekaj…

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)