30. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Na blagdan sv. Vinka u Trnavi nadbiskup Hranić kritizirao uvoznike jeftinih vina…

3 min read
Naime, vinogradi nadbiskupije prostiru se na 30 ha i proizvode do 180.000 liatara traminca, graševine, chardonaya i cabernet sauvignona.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva)

Obilježavanje Dana Općine Trnava, ujedno i blagdana sv. Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara, počelo je danas (22. siječnja 2024. godine) svetom misom u Župnoj crkvi Našašća svetog Križa u Trnavi. Tom prigodom upriličena je i posveta novog vatrogasnog vozila, a potom i posveta vinograda i mladog vina u podrumima Đakovačko-osječke nadbiskupije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Središnji dio programa ove proslave bila je Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Trnava, održana u zgradi Hrvatskog doma kulture u Trnavi, a kojoj su uz općinske vijećnike, načelnicu Irenu Mikić Brezina te druge predstavnike javnog života ove općine, nazočili obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, predsjednica Županijske skupštine Ivana Bagarić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković i drugi uzvanici.

– I prošle godine, kao i prethodnih, radili smo dosta, prije svega na realizaciji projektnih dokumentacija te izgradnji komunalne infrastrukture. Izgradili smo nogostup u mjestima Svetoblažje i Lapovci, rasvjetu na području naselja Trnava, a izradili smo i projektnu dokumentaciju za odvodnju u naselju Dragotin. U kolovozu prošle godine potpisali smo, zajedno s đakovačkim Vodovodom i Hrvatskim vodama, ugovor za izgradnju vodovodne mreže u Trnavi Brdo, inače jedinom mjestu koje ju nema, a projekt bi se financirao sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Nadamo se da će u skoroj budućnosti biti realizirana odvodnja, sada kada smo završili s vodovodnom mrežom, ali i obnova nogostupa u pojedinim mjestima. Cilj nam je imati spremnu projektnu dokumentaciju za niz različitih projekata s kojom bi mogli aplicirati kako na nacionalne i europske javne pozive – rekla je općinska načelnica Irena Mikić Brezina.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Blagdan sv. Vinka i Dan Općine svim nazočnima na proslavi, kao i ostalim mještanima, čestitao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić. – Dan općine je obično prigoda kada načelnici i njihovi suradnici prezentiraju učinjeno, kao i planove i projekte za naredno razdoblje. Tako je i sada u Općini Trnava koja čini najveći dio Đakovačkog vinogorja, a gdje žitelji veliku pažnju posvećuju razvoju vinogradarstvu i proizvodnji vina. Osječko-baranjska županija nastoji svojim mjerama i aktivnostima pomoći svim općinama i gradovima na području županije, pa tako i Općini Trnava gdje se naše mjere odnose na poljoprivredu s naglaskom na vinogradarstvo, zatim školstvo i zdravstvo, kao i druga područja i projekte. Za sve što stanovnici ove općine imaju određene potrebe, od nogostupa i rasvjete do bilo kojeg drugog projekta, Osječko-baranjska županija će ih podržati i pomoći im – kazao je Lukić.

Za to vrijeme u Trnavi đakovačko-osječki nadbiskup Hranić predvodio je blagoslov u vinogradima Nadbiskupije gdje se proizvode vrhunska vina, pritom rekao da se u proizvodnji moraju poštivati zakonitosti prirode, potom upozorio na uvoz jeftinih vina. Naime, vinogradi nadbiskupije prostiru se na 30 ha i proizvode do 180.000 liatara traminca, graševine, chardonaya i cabernet sauvignona.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– U novije vrijeme imamo pojedinaca koji uvoze jeftino grožđe iz istočnih zemalja bivše države, uvoze razne patvorine od vina pa imamo njihovu prodaju po bagatelnim cijenama. Ti pojedinci tako ruše cijenu naših sortnih, kvalitetnih, vrhunskih vina, ruše dostojanstvo i vrijednost rada naših vinara i vinogradara – rekao je mons. Hranić.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)