18. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Opa! Dvojac ‘punih novčanika’ rasparčavao apoene po 50 eura… A kako prepoznati ‘valjak’?

2 min read
Najčešće se krivotvore novčanice od 50 eura. Uglavnom ga se podmeće u kafićima, na tržnici... Posebnu pozornost valja usmjeriti i na kovanice, zbog njihovog različitog izgleda.

Možda ga nisu tiskali, možda nisu ništa napravili da bi ga stvorili, ali su ga rasparčavali, ali to je kazneno djelo krivotvorenja novca. Policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave brodsko-posavske dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvije osobe u dobi od 38 i 35 zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Krivotvorenja novca, objavila je policija.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Naime, potvrđena je sumnja da su 38-godišnjakinja i 35-godišnjak, tijekom studenoga 2023. godine, na prostoru gradske tržnice te drugim lokacijama u Slavonskom Brodu u opticaj stavili 9 krivotvorenih novčanica u apoenu od 50 eura. Policijski službenici su osumnjičene uz kaznene prijave predali pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske – zaključuje policija.

Pisali smo ranije, povijest kaže kako je broj krivotvorenih novčanica bio udvostručen u onim zemljama koje su uvodile euro, stoga upozorenje je početkom prošle godine išlo na adrese hrvatskih građana. Očekuje se rast broja krivotvorenih novčanica, ali i kovanica, uslijed čega iz policje upozoravaju građane da novčane transakcije obavljaju preko financijskih institucija. Policija kaže kako je kažnjivo i primanje krivotvorenog novca u dobroj vjeri, piše HRT.

Dakle, kako prepoznati krivotvorene eure? Prvo, papir prave novčanice je izrađen od pamuka…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Zaštitna obilježja slična su kao i kod kuna. Original šuška i ima oznake vidljive i bez povećala ili pomoćnih svjetiljki. Tu su svakako vodeni znak i zaštitna nit.

– U papir je ugrađena zaštitna nit. Kada se gleda prema izvoru svjetlosti vidi se cijela nit, dok se gleda površinski, nit je isprekidana – kazao je Željko Brkić iz MUP-a za HRT.

– Trebamo ih osjetiti, opipati jesu li one šuškave, nalikuju li na klasični papir, pa nam je to odmah neka vrsta upozorenja. Treba ih gledati prema izvoru svijetla, vidi li se prozirni registar, hologram, zaštitna nit i vodeni znak. Nakon toga trebamo zaokretati da vidimo druge elemente, postoje li prelijevajuće boje, prelijevajuća nit… – kazao je i Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčešće se krivotvore novčanice od 50 eura. Uglavnom ga se podmeće u kafićima, na tržnici… Posebnu pozornost valja usmjeriti i na kovanice, zbog njihovog različitog izgleda.

Foto: Pixabay (ilustracija)