2. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Na Centralnom izgrađena sunčana elektrana: Radić najavio investicije u energetske obnove gradskih zgrada…

2 min read
Vedran Novokmet, direktor Ukopa, izrazio je zadovoljstvo procijenjenim uštedama, osobito jer je riječ o zgradi koja je najveći potrošač energije.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić u četvrtak je obišao završene radove na izgradnji sunčane elektrane na krovištu zgrade Centralnoga groblja. Investicija je vrijedna gotovo 102 000 eura, a 40 posto je sufinancirana sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

Gradonačelnik je prilikom obilaska nove elektrane istaknuo kako će značajno smanjiti troškove za električnu energiju gradske komunalne tvrtke Ukop jer će proizvoditi oko 70 posto energije potrebne za njezinu djelatnost. Procjenjuje se da je riječ o uštedi od oko 18 000 eura godišnje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Grad Osijek je dvije godine zaredom proglašen hrvatskim Eco cityjem, na što smo izuzetno ponosni. Jedan od velikih doprinosa tome dale su i sunčane elektrane u vlasništvu Grada Osijeka ili gradskih poduzeća. Imamo 18 elektrana koje proizvedu 70 posto potrebne energije za njihove djelatnosti – kazao je gradonačelnik Radić.

Dodao je i kako Grad i u budućnosti planira ulagati u energetske obnove svojih objekata.

– Za energetsku obnovu Dječjeg vrtića na Mačkamami, gdje će se također postavljati sunčana elektrana, odobreno je sufinanciranje u iznosu od 900 000 eura. Elektranu ćemo postaviti i na zgradi Dječjega kazališta, a spremna je i dokumentacija te postoji elektro energetska suglasnost za sunčane elektrane na devet naših osnovnih škola – rekao je gradonačelnik Radić.

Istaknuo je i kako je Grad Osijek u protekle tri godine udvostručio iznos subvencioniranja tvrtke Ukop, pa je u 2024. godini subvencija iznosila čak 200 000 eura.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Niti jednu cijenu svojih usluga nismo dizali, pa tako ni u Ukopu, iako rastu troškovi i materijala i radne snage. Bitno je reći da zbog subvencija Grada Osijeka tvrtka Ukop neće podizati cijene svojih usluga građanima – naglasio je gradonačelnik.

Vedran Novokmet, direktor Ukopa, izrazio je zadovoljstvo procijenjenim uštedama, osobito jer je riječ o zgradi koja je najveći potrošač energije.

– S obzirom na godišnje uštede i na vrijednost koju smo uložili za ovakav projekt sunčane elektrane, povrat investicije bi nam, prema izračunu naših projektanata, bio za neke tri godine i četiri mjeseca. Kada prođe taj rok ostvarit ćemo i dodatne uštede – zaključio je Novokmet zahvalivši gradonačelniku Radiću, FZOEU, zaposlenicima Ukopa i izvođaču radova bez kojih, kako je istaknuo, projekt ne bi bilo moguće realizirati.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Inače, sunčane elektrane dosad su ugrađene na zgradama Srednjoškolskog igrališta, BIOS-a, dječjih vrtića Sarvaš, Latica, Ivančica i Mak, Vodovoda Osijek, Kulturnog centra, športskih dvorane Jug 2 i Zrinjevac, Streljane Pampas, Gradskih bazena, te osnovnih škola Ljudevita Gaja, Vijenac i ”Tin Ujević”.

Tekst i foto: Grad Osijek