4. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Europa povlači prijedlog uredbe o održivoj uporabi pesticida! Von der Leyen za ukidanje prijedloga…

3 min read
Odluci Von der Leyen prethodili su veliki prosvjedi poljoprivrednika u Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Rumunjskoj i Italiji.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je u utorak na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu da će povući prijedlog uredbe o održivoj uporabi pesticida (SUR), koji je naišao na žestoke kritike i da će objaviti novi, “zreliji” prijedlog, što bi trebalo smanjiti nezadovoljstvo poljoprivrednika.

-TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA-

Komisija je u lipnju 2022. godine predložila nova pravila za održivu uporabu proizvoda za zaštitu bilja, koja uključuju i uredbu o održivoj uporabi pesticida (SUR). Uredbom je predloženo smanjenje uporabe pesticida za 50 posto do 2030. Prijedlog je dio strategije “od polja do stola”, kojom se namjerava postojeći prehrambeni sustav EU-a usmjeriti prema održivom modelu i doprinijeti postizanju klimatske neutralnosti do 2050.

Zastupnici su dugo radili na formiranju svoga stajališta na temelju kojeg bi pregovarali s Vijećem o konačnom tekstu zakona. Usvojeni su brojni amandmani, između ostaloga da se smanji cilj iz prijedloga Komisije i umjesto 50 posto, da se uporaba pesticida smanji za 35 posto. Na kraju su zastupnici odbacili prijedlog zajedničkog stajališta u studenom 2023.

Ni Vijeće EU-a nije o tome uspjelo dogovoriti zajedničku poziciju.

-TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA-

“Komisija je predložila SUR s vrijednim ciljem smanjenja rizika od kemijskih proizvoda za zaštitu bilja, ali taj je prijedlog postao simbol polarizacije, Odbacio ga je Europski parlament, a i u Vijeću je potpuni zastoj i zato ću predložiti kolegiju da povuče ovaj prijedlog”, rekla je von der Leyen u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Von der Leyen je to najavila u okviru rasprave o rezultatima zadnjeg, izvanrednog samita EU-a prošli tjedan u Bruxellesu, koji je bio održan u ozračju prosvjeda europskih poljoprivrednika. Farmeri su s više od tisuća traktora blokirali europsku četvrt u Bruxellesu,  kako bi izvršili pritisak na samit čelnika EU-a da učine više za pomoć poljoprivrednicima koji se žale da nisu dovoljno plaćeni, da su zagušeni porezima i zelenim pravilima te da su suočeni s nelojalnom konkurencijom iz inozemstva.

Najava o povlačenju prijedloga očito je usmjerena na to da umiri poljoprivrednike uoči europskih izbora u lipnju, čije nezadovoljstvo bi mogle iskoristiti populističke stranke radi što boljeg izbornog rezultata.

Predsjednica Komisije upozorava da se povlačenjem ovoga prijedloga ne rješava problem, koji i dalje ostaje.

-TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA-

“Potrebni su nam dijalog i drukčiji pristup i na temelju toga će Komisija napraviti novi ‘puno zreliji’ prijedlog”, u čiju će izradu biti uključeni zainteresirane strane”, rekla je von der Leyen.

Predsjednica Europske komisije založila se u utorak u Europskom parlamentu za ukidanje prijedloga o smanjenju korištenja pesticida, nakon što su u više europskih zemalja izbili prosvjedi poljoprivrednika koji su, između ostalog, tražili relaksaciju propisa za koje drže da guše poljoprivrednu proizvodnju.

“Naši će poljoprivrednici ulagati u budućnost samo ako mogu živjeti od zemlje, a samo ako zajedno postignemo naše klimatske i ekološke ciljeve, poljoprivrednici će moći nastaviti živjeti”, kazala je europarlamentarcima Von der Leyen.

Prema prijedlogu regulative o održivoj upotrebi pesticida predloženom u lipnju 2022. predviđena je dvostruko manja upotreba pesticida do 2030.

Prošle je godine tu regulativu odbacio Europski parlament s 299 glasova protiv, 207 za i 121 suzdržanih, a trenutno o njoj pregovaraju države članice.

-TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA-

Ta je regulativa koju je predložila Komisija, kazala je Von der Leyen, “postala simbol polarizacije” zbog čega će ona predložiti “povlačenje tog prijedloga” kolegiju povjerenika Europske komisije.

Odluci Von der Leyen prethodili su veliki prosvjedi poljoprivrednika u Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Rumunjskoj i Italiji.

Financial Times piše kako će iz klimatskih planova EU-a, koje će Komisija objaviti kasnije u utorak, biti uklonjen cilj o smanjenju emisije metana, dušika i drugih plinova koji se uvelike koriste u poljoprivredi.

U izvornom nacrtu koji je vidio FT predviđeno je bilo smanjenje emisije tih plinova za 30 posto do 2040., dok je poljoprivreda, na koju otpada 10 posto emisija ugljika u EU-u, bila označena kao “jedno od ključnih područja za smanjenje emisija stakleničkih plinova u EU do 2040”.

Tih točki više nema, ali ostaje cilj smanjenja emisije ugljika za 90 posto do 2040. u odnosu na 1990.

(Hina)

Foto: Pixabay (ilustracija)