2. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Porez na vikendice! Tko ne želi plaćati, treba mu potvrda liječnika opće prakse…

2 min read
Država je taj porez prepustila gradovima i općinama, a odnosi se i na vlasnike apartmana. Budući da vlasnici apartmana već imaju obvezu plaćanja tog poreza, u konačnici će plaćati dva nameta.

UPDATE, 15.2.’24. – Oglasila se Porezna uprava. Više čitajte OVDJE.

— — — — — — — — — — — — — — — —

Porezna uprava očekuje, sukladno pozivu, da svi građani do 31. ožujka predaju prijavu u kojoj će navesti koje im nekretnine služe za odmor. Ako to ne učine, dužnost i nadležnost gradova i općina je da to obave za njih. Jer, naime, početkom godine stupila je na snagu nadopuna Zakona o porezu na kuće za odmor. Svaki grad ili općina imaju odgovornost naplate. Na mrežnim stranicama Porezne se može vidjeti koji su gradovi i općine donijeli odluku o povećanju ili smanjenju poreza na kuće za odmor.

-TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA-

Novi list piše kako se od 566 jedinica lokalne samouprave na povećanje poreza na vikendice odlučilo 244-oro, a 13 jedinica je porez smanjilo. Njih 136 je sada utvrdilo taj porez u većem iznosu od 2 eura, a 52 jedinice u maksimalnom iznosu od pet eura ‘po kvadratu’, ponajviše u Istri.

Država je taj porez prepustila gradovima i općinama, a odnosi se i na vlasnike apartmana. Budući da vlasnici apartmana već imaju obvezu plaćanja tog poreza, u konačnici će plaćati dva nameta. Ali, ima nešto zanimljivo u svemu, piše Novi list…

-TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA-

– Da bi netko dokazao da kuću ne koristi za odmor, mora imati dokaz o prebivalištu na toj adresi i na istoj primati račune od komunalnih poduzeća, a možda je najzanimljivija treća odredba po kojoj se dokazuje da tamo stanujete, a to je potvrda liječnika opće prakse, iz koje će biti vidljivo da tamo stanujete i kod njega/nje dolazite na preglede. Država je bila temeljita i dosta se dobro pripremila – rekao je za Novi list vlasnik agencije za nekretnine Imperium Immobiliare Filip Brkan, dodajući da iako građani imaju obvezu do 31. ožujka prijaviti, u zakonu nisu predviđene nikakve kazne za one koji ne prijave.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)