25. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Kamere na korzu i u Hrv. Republike ‘slikaju’ po 50 kazni dnevno! “Samo sam…”, ‘klik’!

2 min read
- Ove nove kamere, novih 5 postavljenih na spomenutim lokacijama, visoke su rezolucije i imaju čak i software, 'alat' za prepoznavanje registracije, mogućnost da automatski prepoznaje prekršaj i 'ispisuje' nalog za kažnjavanje... - kazao je zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin.

S ovim kamerama ‘nema pregovora’, a ni štopanja. Nisu to ljudi. Ako je zabranjeno zaustavljanje, kameru ne zanima je li to bilo ‘samo na brzinu’. Automobil se zaustavio, kamera je detektirala prekršaj – i ‘klik’. Samo dvije kamere su svaka po danu napravile po 50 naloga. U 5 dana, dakle, oko 500!?

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Grad Osijek postavio je kamere koje nadziru nepropisno parkiranje i zaustavljanje na javnim površinama u gradu. Odabrane su, za početak, najkritičnije točke u gradu, Kapucinska ulica (gdje će se kažnjavati ulaženje i parkiranje poslije 10 sati, do kada je dopušteno ulaziti u pješačku zonu za potrebe dostave, selidbe i sl.), zatim Županijska ulica prema jugu, Županijska ulica prema sjeveru, Hrvatske Republike, gdje će se kažnjavati parkiranje u desnom kolnom traku, na autobusnim ugibalištima… i Trg pape Ivana Pavla II, gdje će se kažnjavati parkiranje oko konkatedrale, u Pejačevićevoj ulici… Krenule su i prve kazne…

Prekršitelji će na kućnu adresu dobiti obavijest u kojoj će biti navedeni datum, sat, počinitelj prekršaja i propisana novčana kazna, objavio je Grad, dodajući da je ista 30 eura. Inače, kamere su visoke rezolucije i snimaju cijelo područje nadzora. Dakle, nisu kamere poput onih kojima pojedinci ‘uslikaju Jetija i Nesi’. Usput, Osijek ima iznad 100 kamera po cijelom gradu, od podvožnjaka na Vinkovačkoj, 10-ak komada, 8 na Čepinskoj…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ove nove kamere, novih 5 postavljenih na spomenutim lokacijama, visoke su rezolucije i imaju čak i software, ‘alat’ za prepoznavanje registracije, mogućnost da automatski prepoznaje prekršaj i ‘ispisuje’ nalog za kažnjavanje… – kazao je zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin.

– Prosjek je za dvije kamere, u Hrvatske Republike i na korzu, bio oko 50-ak kazni dnevno. One su po cijeni od 30 eura, a ako se plati u 3 dana, plaća se pola iznosa. To pokazuje kako itekako ima potrebe za tim kamerama – dodao je Vulin, kazavši i kako su redari sada rasterećeniji i obilaze druge točke.

Foto Grad Osijek (screenshot)