17. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U osječkom HNK najavljena praizvedba baleta Snježna kraljica

2 min read
Koreograf i redatelj Snježne kraljice je nacionalni baletni prvak Svebor Sečak, Dirigent je Stjepan Vuger, scenograf i kostimograf Neven Mihić.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku najavljena je praizvedba baleta Snježna kraljica hrvatskoga autora Davora Bobića. Riječ je o K-HNK koprodukciji dva hrvatska nacionalna teatra HNK u Osijeku i HNK u Splitu, a koju podupire Ministarstvo kulture i medija. Osječka praizvedba Snježne kraljice je u petak, 16. veljače u 20 sati.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

„Sretni smo i ponosni što imamo upravo jednu povijesnu praizvedbu baleta i to našeg hrvatskog autora, našeg  profesora Davora Bobića. Ono što želimo istaknuti da ove predstave definitivno ne bi bilo bez projekta Ministarstva kulture i medija tzv. KHNK koprodukcije dva velika nacionalna teatra našeg Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka i Splita i zapravo ovakve velike i bogate predstave Snježne kraljice, čarobne bajke koju svi volimo, a iduće godine je 150 godina obilježavanja smrti Hansa Christiana Andersena tako da se i događa u nekakvom prigodnom trenutku.“- izjavila je zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković na konferenciji za novinare održanoj u osječkom HNK-u.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

„Pucam od ponosa, dakle šta reći nego divota jedna jer tako velika produkcija, dakle kod nas u kazalištu, hrvatska praizvedba, svjetska praizvedba hrvatskog baleta u suradnji dva nacionalna kazališta, to je nešto što mislim da nismo vidjeli do sada nikad i za hrvatsku kulturu ovo je jedan veliki trenutak. Ja mislim da će ovo doista se utkati, ono što kažu, zlatnim slovima u povijest naše kazališne kuće. Profesor Bobić je napravio maestralno djelo koje je doista bezvremeno, potpuno i siguran sam da će se ovo na svjetskim scenama izvoditi u budućnosti dugo, dugo.“- istaknuo je intendant osječkog HNK Vladimir Ham.

Koreograf i redatelj Snježne kraljice je nacionalni baletni prvak Svebor Sečak, Dirigent je Stjepan Vuger, scenograf i kostimograf Neven Mihić. Baletni majstori su Sara Epifany Erceg i Vuk Ognjenović (osječka izvedba) i Albina Rahmatullina i Ivan Bojko (splitska izvedba ).

Tekst i foto: Grad Osijek