28. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Bespovratnim sredstvima nastavlja se izgradnja vodno-komunalne infrastrukture u OBŽ

3 min read
Ukupna vrijednost svih 22 projekata iznosi 489 milijuna eura od čega prihvatljivi troškovi iznose 390 milijuna eura, a ukupna bespovratna sredstva 289 milijuna eura.

Čak 18 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Programa razvoja javne odvodnje i vodoopskrbe te četiri ugovora iz Programa smanjivanja rizika od katastrofa danas (15. ožujka 2024. godine) u Osijeku u sjedištu Osječko-baranjske županije uručena su gradovima i vodovodnim tvrtkama s područja kontinentalne Hrvatske. Osam ugovora odnosi se korisnike s područja Osječko-baranjske županije. Uz nazočnost predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića i obnašatelja dužnosti župana Osječko-baranjske županije Matu Lukića, ugovore su uručili ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Ukupna vrijednost svih 22 projekata iznosi 489 milijuna eura od čega prihvatljivi troškovi iznose 390 milijuna eura, a ukupna bespovratna sredstva 289 milijuna eura. S 18 vodnokomunalnih projekata izgradit će se, odnosno rekonstruirati 285 km sustava javne vodoopskrbe čime će se omogućiti pristup poboljšanoj vodoopskrbi za 32.024 stanovnika te će se izgraditi/rekonstruirati 624 km sustava javne odvodnje i 12 uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, odnosno omogućiti pristup poboljšanom sustavu pročišćivanja otpadnih voda za 77.425 stanovnika.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ukupna vrijednost četiri ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava po pozivu za Program smanjivanja rizika od katastrofa iznosi 34,9 milijuna eura, od toga 27,5 milijuna eura su bespovratna sredstva. Ovim projektima planira se do 2026. godine sklopiti ukupno 8 ugovora o izvođenju radova za projekte zaštite od poplava, izgraditi/rekonstruirati ukupno 54 km struktura za zaštitu od poplava i time poboljšati mjere zaštite od poplava za ukupno 9.089 stanovnika.

Premijer Plenković je rekao kako su sredstva osigurana iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za sustave javne vodoopskrbe i javne odvodnje, odnosno za ono što je najkorisnije za građane diljem kontinentalne Hrvatske. Projekti su realizirani u partnerstvu s gradovima i lokalnim vodovodima te predstavljaju korak više za poboljšanje kvalitete života građana. Naglasio je dinamičan razvoj istoka Hrvatske, osobito kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem koji se provodi od 2016. godine. Dodao je da se projekt nastavlja na politiku Vlade o ravnomjernom regionalnom razvoju Hrvatske, što je osobito vidi i po ulaganjima u prometnu infrastrukturu i brojnim projektima u gospodarstvu i poljoprivredi.

Obnašatelj dužnosti župana OBŽ Mato Lukić zahvalio je Vladi na čelu s premijerom Plenkovićem, nazočnim ministrima Anušiću i Habijanu te generalnom direktoru Hrvatskih voda na suradnji u realizaciji projekata aglomeracija, kao i brojnih drugih projekata kojima je u proteklih nekoliko godina poboljšana kvaliteta života na području Osječko-baranjske županije. Naglasio je da vrijednost aglomeracija u zadnjih šest godina na području Osječko-baranjske županije dostiže gotovo 400 milijuna eura.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Kvalitetu života i u urbanim i ruralnim sredinama u značajnoj mjeri određuju i mogućnosti priključaka na vodoopskrbne i odvodne sustave, ali i ukupno stanje vodno-komunalne infrastrukture, kojim ranije nismo bili zadovoljni. Gradovi su imali razvijenu mrežu, dok stanje na ruralnim područjima nije bilo tako dobro ili nije uopće bilo te infrastrukture. Velikim ulaganjima kroz projekte aglomeracija u proteklih 6 godina pitka voda je došlo do gotovo svih stanovnika naše županije, a što je u skladu s ciljem ravnomjernog razvoja svih dijelova županije – rekao je Lukić.

Od ukupno 22 projekta iz Programa razvoja javne odvodnje i vodoopskrbe na područje Osječko-baranjske županije odnose se ugovori za projekte „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Beli Manastir“, „Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Semeljci“, „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Našice“, „Razvoj vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Sušine – Đurđenovac“, „Rekonstrukcija i dogradnja cjevovoda vodoopskrbe i odvodnje naselja Belišće i Bistrinci“ i „Razvoj vodno komunalne infrastrukture na uslužnom području Miholjačkog vodovoda“, dok su iz Programa smanjivanja rizika od katastrofa ugovori za projekte „Rekonstrukcija dunavskih nasipa Gomboš i Batina“ i „Uređenje sustava zaštite od poplava naselja Bokšić Lug i Bokšić“.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nakon otvaranja Proljetnog i obrtničkog sajma te uručenja ugovora iz programa vodoopskrbe i odvodnje, predsjednik Vlade Andrej Plenković u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića, ministra gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijana i obnašatelja dužnosti župana OBŽ Mate Lukića posjetio je Grad Đakovo. Gradonačelnik Marin Mandarić predstavio im je tijek radova na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Budrovcima, a potom su obišli i lokaciju u Ulici Ive Lole Ribara gdje se gradi nova kazeta za odlaganje otpada.

Tekst i foto: OBŽ