16. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

XTL, HVO i B10 su nove vrste dizela koje bi mogli ugledati na putu! Oprez, nije za svaki automobil!

1 min read
XTL označava dizel iz biomase, plina... HVO je kratica od Hydrotreated Vegetable Oils, što će reći da je ovo gorivo od biljnih ulja. A B10 je gorivo u koje se dodaje do 10% posto biodizela.

Do sada je to bio uglavnom samo klasični dizel, B7. Ali, od proljeća na benzinskim pumpama imaju i novo dizelsko gorivo, odnosno više vrsta. U travnju će se početi prodavati HVO, XTL i B10. Nikakav problem, rekli bi, ali na umu valja imati da nisu sva dizelska vozila ‘sretna s ovim projektom’, da valja, kako piše RevijaHAK, prethodno proučiti knjigu s uputstvima vozila, prije točenja neke od tih vrsta dizela.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

XTL označava dizel iz biomase, plina… HVO je kratica od Hydrotreated Vegetable Oils, što će reći da je ovo gorivo od biljnih ulja. A B10 je gorivo u koje se dodaje do 10% posto biodizela. Riječ je o njemačkim benzinskim pumpama, a gdje Slavonci i Hrvati nerijetko potegnu. Stoga valja biti oprezniji. Savezno ministarstvo okoliša ondje drži da će oko 5% od više od 14.500 benzinskih postaja ondje nuditi i ove ekološki prihvatljivije varijante dizela, piše nadalje RevijaHAK, dodajući i upozorenje, jer biodizeli imaju nedostatak – nije svaki model vozila prikladan za njihovu uporabu.

Foto: Pixabay (ilustracija)