14. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Gume? Proljeće? 29 stupnjeva!? Neke stvari još nisu gotove…

2 min read
Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika.

– Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika od 15. studenoga do 14. travnja, a korištenje svjetala danju od 1. studenoga – javila je policija sredinom jeseni, što će reći da to razdoblje uskoro završava, za oko dva tjedna…

Od 1. travnja završeno je razdoblje obveze vožnje danju s upaljenim kratkim ili dnevnim svjetlima sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, ali za automobile, dok su vozači mopeda i motocikala dužni tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

No, vratmo se gumama… Korištenje zimske opreme na vozilima obvezno od 15. studenog do 15. travnja. Istina, zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Podsjećamo, da je sukladno Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj  („NN“ br. 121/20.), propisana obveza korištenja zimske opreme u razdoblju od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Pojednostavljeno, još dva tjedna stvari stoje ovako… Novčanom kaznom kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom… Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

Foto: Pixabay (ilustracija)