2. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO ‘Papučki madraci’ i ‘vulkanizerska radnja Papuk’! Pogledajte koliko su otpada skupili planirari…

2 min read
Bilo je tu, svjedoče iz JUPP Papuk na Facebooku, najrazličitijeg sitnog i krupnog otpada iz kućanstva, auto dijelova i guma, pokućstva, organskog otpada ulovljenih životinja…

Foto: Facebook, JUPP Papuk (screenshot)

Manifestacija Papučki jaglaci’ ima tradiciju od 42 godine, a ni ovi ‘papučki madraci’ nisu tu ništa kraće, čini se. Nevjerojatno je što su sve ljudi u nekom trenutku pobacali po prirodnom biseru Slavonije, raširili po Papuku, riješili se smeća u kakvu grabu, kanal, potok. Hvala Bogu na organizaciji čuvara planinske prirode iz dva požeška planinarska društva Sokolovac i Gojzerica, koji su uz pomoć Općine Velika i PP Papuk u subotu očistili sve oko Poljanica, kako kažu – dugotrajno divlje odlagalište otpada mještana iz Radovanaca i Velike. Njih 100-injak, što čuvara planinske prirode, planinara, mještana i međunarodnih volontera, ekipe iz Eko centra Latinovac, zatim domaćih 4×4 offroad Papuk vozača, izvukli su oko 20 ‘kubika’ otpada.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Bilo je tu, svjedoče iz JUPP Papuk na Facebooku, najrazličitijeg sitnog i krupnog otpada iz kućanstva, auto dijelova i guma, pokućstva, organskog otpada ulovljenih životinja… Kako nadalje kažu – Tražila se vreća više. A volonteri su to skupljali na strmom terenu, ručno…, teže komade izvlačili vitlom s vozila.

– Ovim putem podsjećamo mještane naselja i gradova u području PP Papuk na obvezu odvajanja otpada u kućanstvima u propisanim kantama ili vrećama koji organizirano odvozi komunalno poduzeće s kućnog praga (redovno papir, plastika i komunalni otpad te povremeno glomazni otpad) te je trošak već uključen u redovnu mjesečnu komunalnu naknadu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Podsjećamo da se veće količine tog i drugog razdvojenog otpada mogu besplatno odložiti u mjesnim reciklažnim dvorištima što je također uključeno u redovnu mjesečnu komunalnu naknadu. Ukoliko niste sigurni kako pravilno razvrstati bilo koju vrstu otpada koji želite odložiti, kontaktirajte lokalno reciklažno dvorište ili komunalnog redara koji će vam pomoći informacijom. Za životinjski organski otpad propisan je obvezni protokol bezopasnog odlaganja s kojim su upoznata lovna društva. Posebice danas kada se većina otpada redovno odvozi s kućnog praga, vaš otpad vaša je odgovornost, a ne vikend razonoda volontera! – poručili su na FB-u iz JUPP-a Papuk.

Foto: Facebook, JUPP Papuk (screenshot)