3. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Slavonija središnje europsko mjesto za opremanje Bradleya!? Ministar i u HEMCO-u…

2 min read
...potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Tihomir Kundid posjetili su danas tvrtku Đuro Đaković Specijalna vozila d.d.

Foto: MORH (screenshot)

Od sada pa u sljedeće dvije godine Đuro Đaković bi trebao postati središnje mjesto u Europi za modernizaciju Bradleya, rečeno je danas u ĐĐ-u. Ondje su trenutno 22 vozila, od 89 koja su u Hrvatsku stigla u prosincu ’23. Predsjednik Uprave Đuro Đaković grupe Marko Ćosić rekao je da će u sljedeće dvije godine surađivati s vodećom tvrtkom američke  obrambene industrije, da će njihovih 20 stručnjaka kontinuirano boraviti u Slavonskom Brodu. – Do kraja 2026. sva vozila moraju biti spremna za borbenu uporabu, nakon toga preuzimamo ulogu središnjeg mjesta za održavanje i modernizaciju vozila. Ukupno dolazi 89 oklopnih vozila, 62 će biti za borbene operacije, pet za testiranje, a ostala za rezervne dijelove i u pričuvi – rekao je. Naime, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Tihomir Kundid posjetili su danas tvrtku Đuro Đaković Specijalna vozila d.d. gdje su obišli borbena vozila pješaštva Bradley te proizvodne pogone tvrtke Hemco u Đakovu. objavio je i MORH.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ministar Anušić nakon obilaska pogona i razgovora s predstavnicima Đure Đakovića najavio je kako će do kraja godine Hrvatskoj vojsci biti isporučeno ukupno osam Bradleya te podsjetio na još neke projekte od strateške važnosti za OSRH. – Posade se uvježbavaju za korištenje vozila Bradley jer kao što sam više puta isticao od početka mandata, sva tehnika koju imamo uzaludna je bez naših pripadnika Oružanih snaga. Ovo je, naime, samo jedan od segmenata od onoga što Vlada Republike Hrvatske i MORH čine za naše Oružane snage. Podsjećam kako nam ovaj mjesec stiže i prvih šest Rafala za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, a nedavno je potpisan i ugovor o nabavi novih helikoptera Black Hawk. Time ćemo imati ukupno 12 helikoptera Black Hawk u našim OSRH – rekao je ministar obrane i najavio daljnje planove modernizacije HV-a.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Također, ministar Anušić sa suradnicima posjetio je i tvrtku HEMCO u Đakovu te obišao njezine proizvodne pogone. Ovom prilikom, ministar Anušić je naglasio kako uglavnom sve proizvode koje koristi Ministarstvo obrane i Oružane snage RH – proizvode hrvatske tvornice. – Podržavamo naše proizvođače kao i cjelokupni razvoj gospodarstva. Nastavljamo suradnju s našim tvrtkama koje imaju izuzetnu kvalitetu, a tu kvalitetu ne prepoznaju samo Oružane snage RH nego i druge zemlje – rekao je ministar, a važno je istaknuti kako je HEMCO peta hrvatska tvrtka koja je stekla NATO-ov certifikat AQAP (Allied Quality Assurance Publications) za sustav upravljanja kvalitetom.

Foto: MORH (screenshot)