29. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Pad grane u Svačićevoj, bez struje u Petrijevcima, vjetar u Osijeku u 14 sati ‘udarao’ sa 43 km/h!

4 min read
- Imamo ispadanja i električne mreže, nešto u Petrijevcima, jedna je grana pala u Osijeku i oštetila više vozila. Bilo je to u Svačićevoj ulici. Da, udari su tako kako ste naveli, oko 43 km/h - kazao je za OsijekExpress.com Zvonko Grgec

UPDATE, 16.4.’24. u 19:45 sati – Vjetar je Osijeku u 14 sati ‘udarao’ brzinom od 12 m/s, što je oko 43 km/h. U usporedbi s nekim obalnim vrijednostima to ne izgleda jako, no u ravnici s drugačijom vegetacijom, prostoru koji ne trpi takve udare, to su snažne vrijednosti. Zvonko Grgec, prvi čovjek Centra 112 u Osječko-baranjskoj županiji kazao je oko 14 sati kako vjetar stvara probleme i već se bilježe prve intervencije. – Imamo ispadanja i električne mreže, nešto u Petrijevcima, jedna je grana pala u Osijeku i oštetila više vozila. Bilo je to u Svačićevoj ulici. Da, udari su tako kako ste naveli, oko 43 km/h – kazao je za OsijekExpress.com Zvonko Grgec, a sada je stiglo potpuno izvješće za cijelu Slavoniju…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA
– 13:53 sati dojava da je uslijed jakog vjetra pala grana s drveta na parking u Osijeku, Svačićeva 3. Oštećeno je nekoliko automobila. Angažirana policija i JVP Osijek. Vatrogasna intervencija završena u 14:41 sati. Oštećena su 4 parkirana automobila.
– 14:11 sati dojava o padu grane na automobil u Kopačkom ritu. Obaviještena policija, zbog osiguranja. Nema ozlijeđenih. Granu su djelatnici Javne ustanove Park prirode Kopački rit uklonili s ceste.
– 14:50 zaprimljena dojava iz Silaša da u cijeloj ulici 1.maja nema jedne faze el. energije. Izviješten HEP Osijek koji će poslati dežurnu ekipu da otkloni kvar.
–  15:25 zaprimljena dojava da u Tenju, ulica Ante Kovačića, jedna strana ulice nema el.energiju. Izviješten HEP Osijek koji će poslati dežurnu ekipu da otkloni kvar.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA
– u 12:52 sati zbog kvara na dalekovodu bez opskrbe električnom energijom ostala naselja: Jagma, Dobrovac, Kukunjevac, Brezine, Bujavica, Gaj, Brekinska, Goveđe Polje, Strižičevac i Toranj (grad Lipik), ukupno  557 korisnika mreže. Kvar je u potpunosti otklonjen u 15:20 sati te su sva naselja uključena u mrežu.
– u 16:40 sati zaprimljena dojava o uništenju jedne strane krovišta obiteljske kuće uslijed olujnog vjetra u naselju Vetovo. Na lokaciju i intervenciju izašli vatrogasci DVD Kutjevo. Intervencija je u tijeku.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

– u 11:56 sati zbog kvara na elektroenergetskom postrojenju bez električne energije od 11:45 do 12:35 sati bilo je 577 korisnika u nekoliko naselja općina Oriovac, Brodski Stupnik, Sibinj i dio PSŽ.
– u 14:09 sati dojava da je vjetar otkinuo granu sa stabla drveta. Grana se nalazi na cesti i ugrožava promet. Obavještena policija i poduzeće SB Trade j.d.o.o. koje održava prometnice u gradu. Grana je brzo uklonjena s prometnice i stavljena na zelenu površinu. Granu će riješiti Komunalac SB.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA
– u 13:49 sati uslijed vjetra u Vukovaru, stablo je palo na parkirano osobno vozilo i stazu u ulici Hrvatskog zrakoplovstva 2. U rušenju stabla, nastala je samo materijalna šteta, a na intervenciju su poslani vatrogasci JVP Vukovar 2/1 radi uklanjanja stabla i OKC PU VSŽ radi osiguranja područja. Intervencija vatrogasaca završila je u 14:47 sati.

VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA

– nije bilo događaja.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)

Vjetar je Osijeku u 14 sati ‘udarao’ brzinom od 12 m/s, što je oko 43 km/h. U usporedbi s nekim obalnim vrijednostima to ne izgleda jako, no u ravnici s drugačijom vegetacijom, prostoru koji ne trpi takve udare, to su snažne vrijednosti. Zvonko Grgec, prvi čovjek Centra 112 u Osječko-baranjskoj županiji kaže kako vjetar stvara probleme i već se bilježe prve intervencije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Imamo ispadanja i električne mreže, nešto u Petrijevcima, jedna je grana pala u Osijeku i oštetila više vozila. Bilo je to u Svačićevoj ulici. Da, udari su tako kako ste naveli, oko 43 km/h – kazao je za OsijekExpress.com Zvonko Grgec, dodajući da se neće snaga vjetra nužno značajno povećavati, ali da stižu oborine…

– Neće se nešto značajno pojačavati vjetar, ali očekujemo kišu. A s njom i hladnije vrijeme, dodatnu neugodu. Pratmo stanje, primamo pozive, spremni smo… – rekao je Grgec ispred Civilne zaštite.

Inače, za Osijek i Slavoniju vrijede dva upozorenja DHMZ-a, kako slijedi…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Vrijedi od 16.04.2024 12:00:00 do 16.04.2024 22:00:00. Stupanj pripravnosti: Žuto. Olujni udari sjevernog i sjeveroistočnog vjetra. Najjači udari vjetra > 65 km/h. Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom – objavio je DHMZ, dodajući odmah i drugo upozorenje… – Vrijedi od 16.04.2024 13:00:00 do 16.04.2024 20:00:00. Stupanj pripravnosti: Žuto. Izraženi pljuskovi i grmljavina. Vjerojatnost grmljavine > 60 %. Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)