15. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Slijedi kriminalističko istraživanje! Traži se piroman u okolici Osijeka!?

3 min read
Kako neslužbeno doznajemo, policija je bila jučer i u Nardu, provodit će se i ondje, navodno, očevid požara...

Kako je i najavljeno, a s obzirom na sumnju o podmetanju požara, na Pampasu je obavljen očevid požara nekoliko stotina četvornih metara, a što su 30. travnja iza 18 sati gasili združeno DVD Retfala i Javna vatrogasna postrojba Grada Osijeka. Gorjelo i u Josipovcu prije toga i sve su prilike da policija možda traži mogućeg piromana u okolici Osijeka. Napokon, danas su i vatrogasci DVD-a Valpovo objavili kako su u šumi kod Narda imali požar, a za koje su, dodaju na Facebooku, vidjeli da ima oko 50-ak manjih lokacija.

Policijska uprava osječko-baranjska oglasila se o požarima u Josipovcu i Višnjevcu, ne još potpuno za Nard i Valpovo. Provodit će se kriminalističko istraživanje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– …obavještavamo vas da smo 30. travnja i 1. svibnja na području Policijske uprave osječko-baranjske zabilježili četiri požara na otvorenim prostorima. Tri požara su izbila na području I. policijske postaje Osijek s ispostavom Čepin, a gasili su ih pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Osijek i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Retfala. Ozlijeđenih osoba nije bilo – objavila je danas u odgovoru na upit medija Policijska uprava osječko-baranjska, dodajući…

– Tako je 30. travnja u 18,16 sati zaprimljena dojava da se kod Pampasa zapalilo drvo topole te da je požar zahvatio šumu na prostoru od cestovnog mosta za Baranju prema Višnjevcu. Na području od oko 300×100 metara izbilo je više manjih požara. Na mjestu događaja obavljen je očevid.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– U blizini lovačkog doma u Josipovcu, 1. svibnja od 19,40 do 22,40 sati, došlo je do više požara na površini od oko 400×100 metara, koji su zahvatili šumu između rijeke Drave i Josipovca. Slijedi očevid.

– Treći požar zabilježen je u Višnjevcu, u blizini ulice Lugarski put, 1. svibnja od 19,10 do 22,15 sati, kada je došlo do više požara na površini od oko 300×100 metara, koji su zahvatili šumu. Slijedi očevid.

– Policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske provode kriminalističko istraživanje vezano za utvrđivanje točnog uzroka izbijanja opisanih požara.

– Za četvrti požar operativno dežurstvo Policijske postaje Belišće zaprimilo je dojavu 1. svibnja u 17,36 sati. U dojavi je navedeno da gori šuma između Valpova i Narda. Gorila je suha trava i nisko raslinje na predjelu zvanom „Topolje” . Požar su ugasili pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društva Valpovo i Nard. Opožarena je površina od oko 5000 kvadrata te nije nastupila materijalna šteta i nije prijetila opasnost za drugu imovinu i ljude. Slijedi izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Inače… – Dolaskom na mjesto intervencije vršimo gašenje sa dva mlaza brze navale i jednim C mlazom. Obilaskom samog terena voditelj intervencije uočava da gori u samoj šumi na više mjesta (na oko 50) te se uzbunjuje DVD Nard koji na intervenciju dolazi sa navalnim vozilom i 14 vatrogasaca. Zajedničkim snagama vršimo gašenje pomoću naprtnjača i metlanica – objavili su iz DVD-a Valpovo.

A što je inače piromanija, tko su piromani? Ako uopće ovdje o tome govorimo…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Piromanija je psihička bolest koja se očituje opsjednutošću prema vatri i paljenju vatre. Piromani često podmeću požare kako bi zadovoljili svoje potrebe. Piromanija (piro- + -manija), bolesni nagon za opetovanim, hotimičnim i smišljenim podmetanjem požara. Takvoj djelatnosti izravno prethodi osjećaj povećane napetosti ili afekta, a njezin završetak izaziva osjećaj ugode, zadovoljstva i olakšanja. Psihoanalitičari smatraju da je kod piromana riječ o uretralno-erotičnoj osobnosti (mnogi su dugo mokrili u krevet) – stoji opisano na Wikipediji o piromaniji.

Pogledajte fotografije požara u Višnjevcu, na Pampasu…

Foto: Božidar Vrselja (ustupljeno za objavu)