19. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO U Osijeku obilježen Jom Hašoa – Dan sjećanja na žrtve holokausta

2 min read
...kod spomenika „Majka i dijete“, koje je djelo rođenog Osječanina i židovskog kipara Oscara Nemona.

Jom Hašoa, odnosno Dan sjećanja na žrtve holokausta i ove se godine obilježio na Gajevom trgu kod spomenika „Majka i dijete“, koje je djelo rođenog Osječanina i židovskog kipara Oscara Nemona.

Održanoj komemoraciji, u organizaciji Židovske općine Osijek, nazočili su i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić te zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković koji su, tom prilikom, položili vijence u sjećanje na približno šest milijuna stradalih Židova tijekom holokausta.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

„Danas smo se okupili kako bismo obilježili dan sjećanja na sve nevine žrtve holokausta, najvećeg genocida protiv čovječnosti u novijoj povijesti. Nadamo se da se ovakve stvari više neće ponavljati i na nama je da prenosimo upravo poruku mira, prijateljstva, poštovanja i ljubavi prema svim nacijama, vjerama i svim ljudima koji su drugačije vjeroispovijesti od nas. Grad Osijek je zapravo multikulturalni rad koji zapravo ima najveći broj nacionalnih manjina u cijeloj Hrvatskoj i želimo da se svi osjećaju dobrodošli u našem gradu.“, izjavila je zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Crnković.

„Ovo je dan kada se prisjećamo svih žrtava Drugog svjetskog rata, ali isto tako i brojnih poginulih u našem Domovinskom ratu. No, ono što je važno jest kroz povijest učiti da se te nemile stvari ne ponove i da budućim generacijama ostavljamo ono što vidimo i danas u globalnom političkom smislu, a to je dosta nestabilnosti u čitavom svijetu, tako da smatram da su ovakve poruke iznimno važne za buduće generacije.“, rekao je zamjenik župana Osječko-baranjske Miletić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

„Trenutna događanja u svijetu pokazuju nam da nikad nije dovoljno širiti poruke mira koje se ovim obilježavanjem šalju te ju i dalje moramo prenositi. Ono što možemo je zapravo pokazati da u našem gradu nema mjesta za antisemitizam i stvarno se to danas tako i vidi. I ovim putem šaljemo poruku iz Osijeka – nikad više!“, zaključio je Damir Lajoš, predsjednik Židovske općine Osijek.

Tekst i foto: Grad Osijek, OBŽ