18. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Iločke zidine otvorene za sve građane! Cijena popularna, a jedan dan u godini – besplatno!

2 min read
Iločke zidine su najveći i najbolje očuvan fortifikacijski kompleks u kontinentalnoj Hrvatskoj...

Foto: OsijekExpress.com (arhiva)

U četvrtak su, prošlog tjedna, uz stručno vostvo prvi građani obišli obnovljenu srednjovjekovnu jezgru, zidine Iloka. Otvorena je nova turistička atrakcija ionako prekrasnog kraja, Iločke zidine. To je, nesvakidašnji pogled na Dunav, jedinstven, drugačiji, kakvog je uživalo samo plemstvo i vojska onog doba. A zidine su otvorene za sve posjetitelje, svakog dana. Cijene nisu visoke, a jedan dan u godini, ulaz se ne naplaćuje…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Kulturna baština najvrjednije je što imamo u Iloku, a završetkom obnove stare jezgre, zidina, franjevačkog samostana, zgrade Žitnice i Podrumareve kuće u vlasništvu Iločkih podruma, ponudili smo novi doživljaj grada. Iznimno sam sretna što smo završili ovaj opsežan projekt projektiran 2012. Radovi su započeli 2021., a završeni su krajem 2023. – istaknula je Marina Budimir, gradonačelnica Iloka.

– Obilazak zidina u Iloku moguć je od 10 do 12 i od 16 do 19 sati, te uz prethodnu najavu na broj telefona +385924186830. Cijena obilaska je 8€, za grupe iznad 10 osoba 6€, za djecu od 7 do 18 godina 4€, za djecu do 7 godina ulaz je besplatan. Za Dan grada, 23.10. je ulaz za sve besplatan. Uživajte u pogledu – napisali su danas na Facebook stranici Grada Iloka.

Inače…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Iločke zidine su najveći i najbolje očuvan fortifikacijski kompleks u kontinentalnoj Hrvatskoj, no važno je istaknuti da kulturna baština nije sama sebi svrha. Osim što je bitan dio našeg nacionalnog identiteta, ona je i resurs koji se može ekonomski koristiti stoga je ovaj projekt i njegova realizacija važna i u tom kontekstu ekonomskog korištenja kulturne baštine – poručio je Marko Mikolašević, pročelnik Konzervatorskog odjela u Vukovaru i izaslanik ministrice Kulture i medija.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva)