20. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Sudska praksa otprije Pravilnika: Presude kada je netko imao dijagnozu liječnika i kada nije imao…

3 min read
...poznata uzrečica kaže da u nekim godinama 'nema zdravih, već samo loše pregledanih'.

Foto: OsExp (obrada), Pixabay (ilustracija)

Novi pravilnik, znate već, kaže da se pacijente neće prijavljivati policiji za privremena stanja, stanja ‘s rokom trajanja’, poput išijasa, kostobolje, upale očiju, ili čak ni zbog privremenog akutnog stresa kojem su terapija lijekovi za smirenje, ali će razlog za prijavu biti stanja koja sigurno neće proći za neko kratko vrijeme, što bi moglo uključiti stanja poput kronične bolesti lokomotornog sustava, kada je riječ o srčanoj bolesti, teškoj apneja, poremećaju ravnoteže, neurološkim poremećajima… Na snazi je novi Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače, kojim se liječnici obvezuju prijaviti policiji svako zdravstveno stanje svog pacijenta zbog kojeg ne bi trebao sjesti za volan dulje od šest mjeseci. Odnosi na zdravstvene tegobe koje umanjuju sposobnost upravljanja automobilom, a liječnik donese procjenu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

RevijaHAK piše o tome kako su se pojedina stanja tretirala prije novog Pravilnika, ukazujući na jedan slučaj iz sudske prakse, iz Vinkovaca iz ’23. godine. Okrivljenik je tada, pišu, oslobođen optužbe za uzrokovanje prometne nesreće do koje je došlo zbog njegova pretrpljenog srčanog udara. Tijekom upravljanja vozilom imao je, kako to proizlazi iz medicinske dokumentacije kratkotrajni gubitak svijesti uslijed akutnog subendokardijalnog infarkta miokarda. Prešao je na drugu istočnu traku, zatim na parkirališni prostor i udario u drugo vozilo te ga potisnuo tako da je ono udarilo u stablo drveta. Moglo je biti ljudskih žrtava ali se to pukom srećom dogodilo nije. Okrivljeni vozač, štoviše po nastanku prometne nesreće nije davao znakove života, hitna medicinska intervencija bila je spasonosna. Sud je utvrdio da na strani okrivljenika nije postojala namjera ili nehaj, pa stoga nije kriv za prekršaj koji mu se stavlja na teret, piše RevijaHAK, dodajući da dokumentacija liječnika ukazuje, prema stavu suda, kako spomenuti nije bio svjestan, niti je mogao znati da će uslijed takovog stanja doći do nastanka prometne nesreće.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

RevijaHAK se pita kako će se sada gledati na to, kako će se ocjenjivati i procjenjivati krivnja i odgovornost vozača koji je znao i bio crno na bijelo upozoren…, kao i što ako svjestan svojih zdravstvenih problema, bilo tko jednostavno bude izbjegavao posjet liječniku… I podsjećaju kako poznata uzrečica kaže da u nekim godinama ‘nema zdravih, već samo loše pregledanih’.

Postoji jedna presuda Vrhovnog suda, dodaje RevijaHAK, još iz ’94. godine. Tom presudom vozač je dobio 6 mjeseci zatvora. On je naglo vozilom skrenuo u lijevo preko pune središnje crte i time presjekao put drugom vozilu. Sud je, pišu, prihvatio obranu optuženika kako je skrenuo jer je osjetio nastup nesvjestice i potrebe za mokrenjem. Konstatirano je kako se narušeno zdravstveno stanje optuženika manifestira u vidu psihotičkog poremećaja s nastupanjem vrtoglavice i poremećajem svijesti dužeg ili kraćeg trajanja i kako je optuženik znao za te svoje zdravstvene probleme. Znao je da ponekad gubi svijest, dodaju, pa nije smio upravljati vozilom. Vrhovni sud je zaključno konstatirao… -…to što ga liječnik ordinarijus nije uputio da provjeri svoje vozačke sposobnosti nikako ga ne oslobađa konkretne odgovornosti, jer je morao sam to učiniti, pogotovo jer je još od ranije znao za svoje narušeno zdravlje.

Foto: Pixabay (ilustracija)