13. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ne želite da vas zovu i nude proizvode i usluge? Postoje obrazac i služba poslije kojih više nema poziva!

2 min read
Sada je pitanje, jel', kako se upisati u registar "NE ZOVI". On je javno je dostupan na stranicama HAKOM-a...

Zacijelo vas je barem jednom nekad kontaktirao neki trgovac, agent u ‘call centru’…, zacijelo nudeći usluge, proizvode, prilike… Netko je htio čuti što imaju za reći, netko ne. Pa ipak, brojni ne znaju da mogu spriječiti takve pozive s lakoćom, doznaje i piše N1 Televizija, dodajući kako članak 12.1. Zakona o zaštiti potrošača kaže da je “zabranjeno upućivati pozive i/ili poruke putem telefona potrošačima koji su se upisali u registar potrošača koji ne žele primati pozive i/ili poruke u okviru promidžbe i/ili prodaje putem telefona”. A u Hrvatskoj postoji e-Registar “NE ZOVI”,  besplatni javni registar telefonskih brojeva potrošača koji ne žele da ih trgovci kontaktiraju pozivima, porukama…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


A trgovci imaju obvezu sa svojih lista izbrisati sve pozive koji se nalaze na toj listi, dodaje N1 Televizija, što znači da vaš broj više nemaju u kontakt listi i ne smiju i ne mogu zvati. A ako im i ‘pobjegne’, to će značiti samo da nisu ‘updateirali’ listu. Naravno, tko želi da ga kontaktiraju, može za pojedine zatražiti privole, opozvati ih, a ne mora se nikada ni javiti na listu ‘ne zovi’.

Sada je pitanje, jel’, kako se upisati u registar “NE ZOVI”. On je javno je dostupan na stranicama HAKOM-a, u njemu su vidljive informacije je li pojedini broj upisan u registar, jesu li za taj broj povučene sve prethodno date privole te vremensku oznaku kada je broj upisan.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Upis je jednostavan… Obrazac zahtjeva treba popuniti i dostaviti ga svome teleoperateru osobno u poslovnici ili e-mailom. Oni u roku od 7 dana javljaju da se vaš broj upiše u registar. Ako se pozivi trgovaca nastave učestalo i poslije, možete to prijaviti tržišnoj inspekciji DIRH-a.

Više detalja o e-Registru NE ZOVI možete pročitati OVDJE.