19. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Dvojici mališana na romobilu pukao upravljač, pali su, a jedan od njih je u bolnici…

3 min read
Valja naglasiti kako takvom vrstom vozila mogu upravljati isključivo djeca starija od 14 godina, a smije se prevoziti samo osoba koja upravlja tim vozilom.

– Policijska uprava vukovarsko-srijemska je u protekla 24 sata evidentirala 3 prometne nesreće. U Drenovcima je u prometnoj nesreći jedna osoba lakše tjelesno ozlijeđena, u Vođincima u prometnoj nesreći je došlo do materijalne štete (kao jedine posljedice), a u Vinkovcima je jedno dijete teže tjelesno ozlijeđeno – objavila je policija danas, a poseban naglasak stigao je u obliku priopćenja o teškom ozlijeđivanju djeteta, koje je prevozilo još jedno dijete na romobilu…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– Jučer je, 6. lipnja oko 13 sati, u Vinkovcima dijete upravljalo električnim romobilom, dok se na istom osobnom prijevoznom sredstvu prevozilo i drugo dijete te pritom nisu koristili zaštitne kacige. U jednom trenutku došlo je do pucanja upravljača prometala, izgubili su ravnotežu i pali na betonsku podlogu. U Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima  ukazana je liječnička pomoć djetetu koje je upravljalo romobilom gdje je utvrđeno kako je teže ozlijeđeno – nastavlja policija i dodaje niz upozorenja…

ELEKTRIČNI ROMOBILI

Električni romobili mogu razvijati veće brzine kod kojih njihovi vozači vrlo često nisu u mogućnosti predvidjeti neke prepreke ili situacije na koje mogu pravovremeno reagirati te zbog toga mogu ugroziti sebe ili druge osobe, stoga apeliramo na sve građane, vlasnike i korisnike da budu vrlo odgovorni i oprezni kada upravljaju električnim romobilima.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Zakonom o sigurnosti prometa na cestama monocikli s motornim ili električnim pogonom, segwayi, hoverboardi, romobili s motornim ili električnim pogonom i slična prijevozna sredstva kategorizirana su kao osobno prijevozno sredstvo. Ta vozila nemaju sjedalo; ako se radi o benzinskim motorima onda je to radni obujam do 25 kubičnih centimetara, a ako se radi o električnim vozilima, snaga ne smije biti veća od 0,6 kilovata i maksimalna brzina smije biti 25 kilometara na sat.

Prometne površine kojima se smiju kretati osobna prijevozna sredstva

Vozači osobnih prijevoznih sredstava dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom u smjeru kretanja, a u slučajevima da biciklistička staza ili traka ne postoje, mogu se kretati površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Iznimno, kada ne postoji mogućnost kretanja osobnih prijevoznih sredstava biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa (bilo da navedene površine nisu izgrađene, označene ili se ne mogu koristiti i sl.) osobna prijevozna sredstva mogu se kretati dionicama županijskih, lokalnih i nerazvrstanih cesta na kojima je brzina kretanja ograničena na 50 km/h ili manje i gdje je to dopušteno postavljenim prometnim znakom krećući se što bliže desnom rubu kolnika.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Osobna prijevozna sredstva ne smiju se kretati autocestom, brzom cestom i cestom namijenjenom isključivo za promet motornih vozila.

Pravila za vozače osobnih prijevoznih sredstava

Valja naglasiti kako takvom vrstom vozila mogu upravljati isključivo djeca starija od 14 godina, a smije se prevoziti samo osoba koja upravlja tim vozilom.

Također, obvezna je i zaštitna kaciga te adekvatna reflektirajuća oznaka u uvjetima smanjene vidljivosti. U takvim uvjetima, na osobnom prijevoznom sredstvu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.

Vozači osobnog prijevoznog sredstva ne smiju upravljati vozilom koristeći slušalice na ili u oba uha, čime bi se umanjila mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Vozač osobnog prijevoznog sredstava ne smije skidati istodobno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.

Za sve koji se neće pridržavati zakonskih odredbi, propisane su novčane kazne.

Foto: Pixabay (ilustracija)