25. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Svjetla u 5 hrvatskih gradova: U Osijeku na Trgu Ante Starčevića!

2 min read
U Hrvatskoj je u registru više od 3.7 milijuna birača, a prema podacima Eurostata njih oko 215 tisuća na europske izbore izlazi prvi put - dodaju iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Foto: Igor Miličić (za Europski parlament, ustupljeno medijima za objavu)

– Znamenitosti i prepoznatljive lokacije u pet hrvatskih gradova sinoć su bile osvijetljene simbolima Europske unije i projekcijama s pozivom na glasanje na europskim izborima. Time je Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj još jednom želio podsjetiti birače da u nedjelju imaju priliku odlučiti tko će ih predstavljati u idućih pet godina pri oblikovanju novih europskih pravila koja će utjecati na njihovu svakodnevicu – objavio je Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, dodajući kako su to bile lokacije u Dubrovniku, Varaždinu, Puli, ZAgrebu i Osijeku, na Trgu Ante Starčevića… – Simbolički se tako porukom o europskim izborima spojio hrvatski jug i sjever, zapad i istok – objavili su.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– Građane i građanke u Hrvatskoj biraju 12 od ukupno 720 zastupnika koliko će ih biti u ovom sazivu Europskog parlamenta. Pravila provedbe europskih izbora znatno se razlikuju od članice do članice, a različiti su i termini glasanja. Prvi na birališta izlaze Nizozemci koji tradicionalno glasaju četvrtkom pa su tako 6. lipnja otvorili novi izborni ciklus. Dan nakon, na biralištima su bili Irci i Česi. Subota je izborni dan u Latviji, Malti, Slovačkoj, a nedjelja u svim preostalim državama članicama EU-a među, kojima je i Hrvatska. U nekim je državama moguće prijevremeno glasanje, uz registraciju, a u Češkoj i Italiji birališta ostaju otvorena dva dana. Glasanje je obvezno u Belgiji i Luksemburgu. U Francuskoj i Nizozemskoj se može glasati preko opunomoćenika, a Estonija je  za sada jedina EU članica koja dopušta i elektroničko glasanje. Razlike postoje i u drugim aspektima, na primjer minimalnoj dobi za glasanje i pravilima o glasanju iz inozemstva. Tako u Austriji, Belgiji, Njemačkoj i na Malti birački prag iznosi 16 godina, a u Grčkoj 17. U većini zemalja biračko pravo stječe se s napunjenih 18 godina, baš kao i pravo na kandidaturu. No u Bugarskoj, Cipru, Češkoj, Estoniji, Irskoj, Latviji, Litvi, Slovačkoj i Poljskoj kandidati moraju imati napunjenu 21 godinu. U Rumunjskoj 23, a u Grčkoj i Italiji 25 – nastavlja EP u objavi i zaključuje…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– Procjenjuje se da u EU-u ima oko 360 milijuna građanki i građana s pravom glasa. U Hrvatskoj je u registru više od 3.7 milijuna birača, a prema podacima Eurostata njih oko 215 tisuća na europske izbore izlazi prvi put – dodaju iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Foto: Igor Miličić (za Europski parlament, ustupljeno medijima za objavu)