14. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Podignuta optužnica protiv bivše državne tajnice, bivše rektorice, prokurista i jedne pravne osobe…

3 min read
- USKOK je u optužnici predložio da se okrivljenicima oduzme protupravno stečena imovinska korist - zaključuje USKOK.

– USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1980., 1992., 1959.) i jednog trgovačkog društva zbog počinjenja kaznenih djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti – objavio je jučer USKOK, navodeći niz detalja, a koji u jednom trenutku uključuju i Osijek kao ‘željeno mjesto radnje’.

Naime…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– Optužnicom se I. i II. okr. terete da su, u razdoblju od 23. siječnja 2018. do kraja svibnja 2020. godine u Zagrebu i Zadru, dogovorili da će I. okr. koristeći utjecaj koji je stekla višegodišnjim obnašanjem dužnosti gradonačelnice Knina i saborske zastupnice te koristeći položaj državne tajnice u Ministarstvu uprave, poduzimati sve potrebne radnje kako bi osigurala da državna i javna tijela te trgovačka društva u državnom vlasništvu u poslovanju s IV. okr. trgovačkim društvom (dalje: društvo) u kojem je II. okr. zaposlenik, a potom od 25. ožujka 2019. i prokurist, postupaju u prilog tom društvu, s time da će joj zauzvrat II. okr. omogućiti da bez plaćanja režijskih troškova koristi stan u Zagrebu u vlasništvu IV. okr. društva te će joj bez naplate nabaviti i ugraditi opremu za obiteljsku kuću u Vodicama – nastavlja USKOK i dodaje…

– Tako je, nakon što je Sveučilište u Zadru zatražilo isplatu garancije od 1.450.000,00 kuna koju je IV. okr. društvo pribavilo za potrebe otvorenog postupka javne nabave velike vrijednosti s namjerom zaključenja ugovora o javnoj nabavi za predmet nabave „Izvođenje radova na izgradnji Studentske menze sa studentskim paviljonima i kolnim prilazom na lokaciji Novog kampusa Sveučilišta u Zadru“, I. okr. na traženje II. okr. od III. okr. rektorice navedenog Sveučilišta zatražila da protivno interesima Sveučilišta opozove zahtjev za naplatu. To je III. okr. i učinila, iako su bili ispunjeni uvjeti za naplatu garancije, čime je Sveučilište oštetila za navedeni iznos u korist IV. okr. društva.

– Nadalje, nakon što je u predmetu nabave „Izvođenje radova na obnovi prijemne zgrade Osijek“ trgovačkog društva HŽ Infrastruktura ponuda IV. okr. društva bila treća po redu, II. okr. je od I. okr. zatražio da se založi kod predsjednika uprave tog društva da IV. okr. društvo bude izabrano kao najpovoljniji ponuditelj, što je ona prihvatila. Potom je od predsjednika uprave HŽ Infrastrukture tražila da se u drugim boljim ponudama u toj nabavi neovisno o stvarnom stanju pronađe greška, ali on nije postupio po njezinom traženju.

Što to znači?

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Kako piše N1 Televizija USKOK je podigao novu optužnicu protiv Josipe Pleslić ex Rimac, bivše HDZ-ove državne tajnice, Dijane Vican, bivše rektorice Sveučilišta u Zadru i poduzetnika Ante Stanišića iz tvrtke Graditelj svratišta. Pod spomenutom točkom optužnice, piše N1 Televizija, u predmetu nabave “Izvođenje radova na obnovi prijemne zgrade Osijek“ HŽ Infrastrukture ponuda Graditelja svratišta bila tek treća po redu. Nadalje, Stanišić je od Rimac tražio da se za njega založi kod predsjednika uprave, no on to nije učinio.

– Za navedene usluge je I. okr., sukladno dogovoru s II. okr., od siječnja 2018. do kraja svibnja 2020. godine u Zagrebu koristila stan u vlasništvu IV. okr. društva bez plaćanja režijskih troškova čime joj je pribavljena protupravna korist od najmanje 27.974,14 kuna. Osim toga joj je II. okr. na trošak IV. okr. društva omogućio besplatnu nabavu i ugradnju opreme u kući u Vodicama u vrijednosti od 20.037,60 kuna – piše još USKOK.

– USKOK je u optužnici predložio da se okrivljenicima oduzme protupravno stečena imovinska korist – zaključuje USKOK.

Foto: Pixabay (ilustracija)