15. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U Osijeku potpisan sporazum o suradnji na projektu zaštite djece na internetu

2 min read
Vrijednost projekta veća je od milijun eura. Financirala ga je Europska unija i provedba će trajati od 1. srpnja ove do kraja sljedeće godine.

Sporazum o suradnji na projektu sigurnog interneta na kojem uz Centar za nestalu i zlostavljanu djecu sudjeluju i partneri A1 Hrvatska i Sveučilište Algebra potpisan je u utorak u Osijeku. Cilj projekta je bolja zaštita djece na internetu, a sve kroz radionice i kampanje za promociju digitalne pismenosti.

Potpisivanju je uz voditelja Centra Tomislava Ramljaka nazočio i zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin, koji je tom prigodom istaknuo kako će projekt doprinijeti jačanju i podizanju svijesti mladih i njihovih roditelja o zaštiti djece na internetu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– Čestitam i Centru kao koordinatoru projekta, ali i partnerima na projektu. Mislim da u današnje vrijeme, posebno kada govorimo o mladima koji se ”rađaju s mobitelom ili tabletom u rukama” moramo podići svijest i činiti sve što možemo kako bismo ih zaštitili, jer traume koje oni mogu doživjeti mogu imati dugotrajne i dalekosežne posljedice – poručio je zamjenik gradonačelnika Vulin.

Vrijednost projekta veća je od milijun eura. Financirala ga je Europska unija i provedba će trajati od 1. srpnja ove do kraja sljedeće godine.

– Kroz projekt bi se promovirala digitalna pismenost u osnaživanju djece i mladih kako bi postali odgovorni građani – istaknuo je Ramljak, te dodao da će se kroz projekt sadržaji poput Hot line servisa za prijavu štetnog sadržaja na internetu te besplatne Help line linije centra za sigurniji internet namijenjene djeci i roditeljima i stručnjacima koji se susreću s izazovima na društvenim mrežama poput cyberbullyinga, online prijevara i drugog oblika zlostavljanja dodatno obogatiti prije svega primjenom umjetne inteligencije pri korištenju Chat servisa, te edukaciji i osvještavanju roditelja i djece kod korištenja društvenih mreža.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


U sklopu potpisivanja sporazuma, predstavljeni su i rezultati kvantitativnog istraživanja deSHAME 2 koje je obuhvatilo 1715 roditelja u 20 županija i gradu Zagrebu, a koji su pokazali kako 70 posto djece ne zna da im se događa online seksualno uznemiravanje. Rezultati druge faze istraživanja pokazali su kako i roditelji provode na internetu više od osam sati, uglavnom na Facebooku, a dio roditelja priznaje kako ne razgovara s djecom o korištenju interneta, već češće “guglaju” odgovore ako vide da se djetetu nešto loše događa, umjesto da razgovaraju s djecom.

Tekst i foto: Grad Osijek