15. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Svečanim mimohodom obilježen Dan osječkih branitelja!

3 min read
Dan osječkih branitelja obilježava se 28. lipnja u spomen na dan kada je 1991. postrojena 106. brigada ZNG-a RH, čime je i službeno počela organizirana obrana grada Osijeka...

Mimohodom osječkih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata u petak je u Osijeku obilježen Dan osječkih branitelja, Dan dragovoljaca Osječko-baranjske županije i Dan 106. brigade Zbora narodne garde.

U mimohodu su uz branitelje sudjelovali i obitelji poginulih branitelja i civila, izaslanstva Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, pripadnici Hrvatske vojske i policije, carina, civilna zaštita, javna vatrogasna postrojba, članovi navijačke skupine Kohorta te građani.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– Ovdje smo kako bismo se prisjetili i odali pijetet svim braniteljima koji su dali najviše što su mogli za hrvatsku domovinu, za obranu Osijeka, nepokorenog grada, a to je svoje živote. Mimohod je bio veličanstven, velik i svečan. To je dokaz da se njihova žrtva nije zaboravila – istaknuo je gradonačelnik Radić.

Dodao je kako Grad ima odličnu suradnju sa svim braniteljskim udrugama te podupire i podržava njihov rad. Podsjetio je kako je prošle godine na njihovu inicijativu obnovljena Kapelica Kraljice Mira na osječkoj Krunskoj utvrdi, za što je iz gradskog proračuna izdvojeno 120 tisuća eura.

– U tijeku je izrada idejnog rješenja veteranskog centra na prostoru bivšeg Hotela Mursa, za koji smo u prosincu s Ministarstvom branitelja potpisali sporazum. Centar bi pružao i zdravstvenu zaštitu i poboljšavao kvalitetu života i socijalnu uključenost za sve branitelje Osijeka i Osječko baranjske županije – kazao je gradonačelnik.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Najavio je i da će se na inicijativu Udruge veterana 3. gardijske brigade “Kune” uskoro jedna ulica u Osijeku zvati po toj brigadi.

Obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić rekao je da su upravo na današnji dan osnovane sve slavonske brigade koje su sudjelovale u žestokim borbama na području istočne Hrvatske, a kasnije i cijele Hrvatske.

– Neki su i danas ovdje, zajedno smo položili vijence i upalili svijeće kako bismo se sjetili svih onih koji su položili živote. U tri ratne godine u osječki KBC primljeno je preko 5000 ljudi, od čega je oko 1000 preminulo, što jasno govori kolika je agresija bila na sam grad i područje grada Osijeka. Borba svih postrojbi i hrvatske policije je donijela da Osijek ostane nepokoreni grad i možemo reći sačuva ostatak Hrvatske – istaknuo je Lukić.

Mimohod je krenuo sa središnjeg Trga Ante Starčevića, pa je nakon prelaska preko pješačkog mosta nastavio lijevom dravskom obalom do Kapelice Kraljice Mira. Tamo su položeni vijenci i upaljene svijeće u spomen na 1730 osoba od kojih je 1327 branitelja i 403 civila poginulih u Osijeku tijekom Domovinskog rata. Potom su članovi Kohorte s osječkim gradonačelnikom i županom otkrili spomen ploču u počast poginulim pripadnicima Kohorte u Domovinskom ratu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Navečer je Kohorta zapalila 33 baklje u spomen na 33. obljetnicu osnutka 106. Osječke brigade ZNG-a, dok je u prijepodnevnim satima gradskoj upravi potpisan i Sporazum o suradnji veterana 106. brigade s Udrugom dragovoljaca-veterana Hrvatskog vijeća obrane iz Orašje i veterana vojske Kosova iz Mitrovice.

Dan osječkih branitelja obilježava se 28. lipnja u spomen na dan kada je 1991. postrojena 106. brigada ZNG-a RH, čime je i službeno počela organizirana obrana grada Osijeka, dan nakon što je tenk pogazio crvenog fiću u Vukovarskoj ulici. Grad Osijek je uoči ove obljetnice restaurirao i obnovio spomenik crvenom fići.

Tekst i foto: Grad Osijek

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA