15. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem uloženo je tri milijarde eura…

4 min read
Premijer Plenković je uvodno kazao kako i u trećem mandatu Vlada jednako važnim drži prioritet Slavonije, Baranje i Srijema...

Požeško-slavonska županija bila je domaćin 17. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, koja je pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića održana danas (5. srpnja 2024. godine) u Jakšiću, sjedištu istoimene općine. Uz premijera Plenkovića, župane pet slavonskih županija, sjednici su nazočili ministri Ivan Anušić, Tonči Glavina, Vili Beroš, Marija Vučković, Josip Dabro, Šime Erlić, Oleg Butković, Branko Bačić, Marko Primorac, Damir Habjan, Radovan Fuchs, Ivan Šipić, Marin Piletić i Ante Šušnjar, saborske zastupnice Sanda Livia Maduna, Nataša Tramišak i Vesna Vučemilović, zastupnici Goran Ivanović i Josip Đakić, državni tajnici i drugi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Premijer Plenković je uvodno kazao kako i u trećem mandatu Vlada jednako važnim drži prioritet Slavonije, Baranje i Srijema, uz druge krajeve Hrvatske kojima je potrebna dodatna angažiranost središnje razine. Dodao je kako je važno napraviti te razvojne iskorake do 2030. godine i stvoriti preduvjete za jednake šanse hrvatskim građanima gdje god živjeli.

– Projekt Slavonija, Baranja i Srijem zaista je emancipirao sve ovo što radimo i zato su ovi tradicionalni susreti, kao mogućnost da izravno razmijenimo mišljenja o onome što radimo dobro i onome što možemo popraviti, nešto što Vlada itekako cijeni. Do sada je samo kroz ovaj projekt u slavonske županije uloženo tri milijarde eura – rekao je te naglasio kako će Vlada nakon vremenske nepogode koje su nedavno pogodila Slavoniju, kao i u svim takvim situacijama, pomoći slavonskim županijama.

Rekapitulirajući dosadašnja ulaganja u svaku od pet slavonskih županija, premijer Plenković izvijestio je da je u projekte u Osječko-baranjskoj županiji uloženo 1,05 milijardu eura, u Vukovarsko-srijemskoj 642 milijuna eura, Brodsko-posavskoj 344 milijuna eura, Virovitičko-podravskoj 321 milijuna eura te u Požeško-slavonskoj 250 milijuna eura.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Nakon uvodnog obraćanja predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, županice Požeško-slavonske županije Antonije Jozić i načelnika Općine Jakšić Ivice Kovačevića, članovi Savjeta razmatrali su četiri teme. Razvojnu tranziciju Slavonije, Baranje i Srijema izložio je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, ulaganja u poljoprivredu na području Slavonije, Baranje i Srijema izložio je ministar poljoprivrede Josip Dabro, o ulaganju Ministarstva prostornog uređenje, graditeljstva i državne imovine u regionalni razvoj Slavonije, Baranje i Srijema govorio je resorni ministar Branko Bačić, dok je uvodno izlaganje o socijalnoj politici i ulaganjima na ovom području imao ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

U raspravi je sudjelovao i obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić koji je naglasio da se, od ukupno tri milijarde eura uloženih kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, više od 1,1 milijarde eura odnosi na Osječko-baranjsku županiju te nastavio.

– Izuzetno smo zadovoljni prošlim financijskim razdobljem koje je dobro prošlo za nas zahvaljujući dobrom planiranju i odabiru strateških projekata. U tom razdoblju javnosti su bili poprilično poznati nacionalni, županijski i projekti jedinica lokalne samouprave, međutim manje su poznati projekti koji su ostvareni od strane tvrtki, OPG-ova, poljoprivrednih proizvođača, poduzeća, a bilo je čak 1.122 projekta. To znači da su i voditelji poduzeća i poljoprivrednici i OPG-ovci vrlo dobro educirani za prijavu projekata i od naše Županijske razvojne agencije i Upravnog odjela za gospodarstvo te ćemo u smjeru edukacija i nastaviti. Napominjem da veliku pomoć u pripremi projekata i edukacijama od strane naše ŽRA usmjeravamo i prema Hrvatima izvan Republike Hrvatske – kazao je Lukić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Naglasio je da Županija daje punu potporu projektu CO₂NTESSA Tvornice cementa NEXE, što je do sada najveći projekt ulaganja u industriju na području Republike Hrvatske, vrijedan čak 400 milijuna eura,  a radi se o implementaciji inovativne tehnologije za hvatanje CO₂ kojom će se proizvodnju cementa u NEXE-u približiti nultoj stopi emisija.

Govorio je i o poljoprivredi na području Osječko-baranjske županije, koja je ove godine izdvojila milijun eura za 16 vrsta potpora za poljoprivrednike, i to prvenstveno mlade i ekološku proizvodnju. Založio se za finaliziranje poljoprivrednih proizvoda umjesto izvoza sirovina.

Premijera i članove Savjeta informirao je da je vremenska nepogode 1. srpnja ostavila velike posljedice i na području Općine Trnava, gdje su zabilježene 100-postotne štete na 1.170 hektara suncokreta, kukuruza, grožđa, jabuka, šljiva i lješnjaka, a štete su i na građevinama i automobilima. Prve procjene šteta iznose 2,7 milijuna eura te će Županija proglasiti elementarnu nepogodu za ovo područje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Govorio je i o uspješnom tijeku projekta Digitalno selo Strizivojna kojim se potiče uvođenje novih tehnologija, ali i ostanak mladih na selu.

Nakon izvješća ministra Marina Piletić, obnašatelj dužnosti župana OBŽ Mato Lukić zahvalio je Vladi i resornom ministarstvu na potpori u projektu „Zaželi“. Naime, u aktualnoj fazi na području Osječko-baranjske županije provodi se ovaj program u vrijednosti 24,7 milijuna eura. Trajat će 3 godine, a njime su zaposlene 633 osobe koje skrbe o 2.977 osoba starijih od 65 godina. Pohvalio je i suradnju Županije i Ministarstva u vezi izrade metodologije i socijalnih planova.

Na kraju, Lukić je iznio prijedlog/inicijativu o problematici pripravničkog staža. – Predlažem da se razmisli o ukidanju pripravničkog staža u Hrvatskoj, o čemu sam razgovarao s mnogim mladim osobama. Pripravnički staž nije praksa u EU, a kod nas se tiče velikog broja mladih. Njegovim ukidanjem smanjili bi odlazak mladih ljudi iz Hrvatske, izravno bi ih stavili na tržište rada kod nas, a samim time možda i smanjili ulazak stranih radnika – poručio je Lukić.

Tekst i foto: OBŽ