15. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U osječke vrtiće ove će jeseni rekordnih 3.611 djece!

3 min read
Dodao je kako će u idućoj pedagoškoj godini biti 1.007 novoupisane djece, za razliku od 2021. godine kada ih je bilo 530. Ukupno će u osječke vrtiće biti 3.611 upisane djece, a prije tri godine bilo ih je 2.848.

Na 23. sjednici osječkog Gradskog vijeća, održanoj u ponedjeljak, 8. srpnja 2024., na dnevnom se redu našlo 18 točaka, uglavnom izvješća o radu gradskih poduzeća i institucija.

Sjednici je nazočilo 26 vijećnika koji su u sklopu aktualnog sata gradonačelniku postavili 15-ak pitanja o aktualnim projektima.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Na vijećničko pitanje o broju upisane djece u vrtiće, gradonačelnik je izvijestio kako je upisano 370 djece više u odnosu na prethodnu pedagošku godinu te istaknuo postignuća realizirana u razdoblju od 2021. godine.

– Ove godine za vrtiće, odnosno predškolski odgoj i obrazovanje izdvajamo 11,6 milijuna eura, a 2021. godine kada sam postao gradonačelnik izdvajalo se 5,5 milijuna eura. Imamo značajno više i odgajateljica i novoupisane djece i skupina. U tijeku je natječaj za zapošljavanje 43 nove odgojiteljice na neodređeno vrijeme. U proteklih 30 godina Grad Osijek izgradio je dva nova vrtića, mi ćemo u našem mandatu realizirati šest novih. Novost je da ćemo prenamijeniti prostor u Školskoj ulici, s obzirom da u centru grada imamo veliku potrebu za vrtićima a nemamo gradskih zemljišta gdje možemo graditi, te ćemo tamo imati četiri skupine. U tijeku je izrada glavnog projekta – rekao je gradonačelnik Radić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Dodao je kako će u idućoj pedagoškoj godini biti 1.007 novoupisane djece, za razliku od 2021. godine kada ih je bilo 530. Ukupno će u osječke vrtiće biti 3.611 upisane djece, a prije tri godine bilo ih je 2.848.

– Uz izgradnje i dogradnje šest vrtića, ići će i energetska obnova vrtića na Mačkamami, a pripremamo i projekte za rekonstrukciju škola radi prelaska na cjelodnevnu nastavu. Prva škola će biti ona u Tenji – dodao je gradonačelnik.

Na pitanje o izgradnji kružnog toka na raskrižju Bizovačke i Osječke ulice u Josipovcu gradonačelnik je odgovorio kako je javna nabava provedena i traje žalbeni rok, nakon čega će izvođač biti uveden u posao. Vrijednost radova je 362 tisuće eura, a rok njihovog izvođenja 120 dana.

Osim kružnog toka, stanovnici Josipovca dobit će i biciklističku stazu u dužini od 4,7 km. Procijenjena vrijednost radova je 1,6 milijuna eura, jednako kao i ona koja će se graditi u Tenji. Oba projekta trenutačno prolaze evaluaciju nadležnog ministarstva.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Na temu tretmana suzbijanja komaraca, gradonačelnik Radić rekao je kako je problem komaraca u gradu uvelike riješen te nema više situacija kao prije pet godine kada se gotovo nije moglo izaći iz kuće.

– Bili smo u svim dnevnicima, da se ne može živjeti niti izaći iz kuće. Takvih slika danas više nemamo, unatoč rekordno visokom vodostaju u gradu u Osijeku. Učinili smo sve i činimo sve kako bi se slobodno moglo šetati gradom. U ovom trenutku je utrošeno je oko 800 tisuća eura, proveli smo svih 98 preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije – rekao je gradonačelnik Radić.

Na sjednici su usvojena izvješća o obavljenoj financijskoj reviziji Grada Osijeka za 2022., izvješća o radu Dječjeg vrtića Osijek, Pučkog učilišta, Hrvatskog narodnog kazališta Osijek, Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, Gradskih galerija, Kulturnog centra, Agencije za obnovu osječke Tvrđe u 2023. i druga.

Tekst i foto: Grad Osijek