15. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ostavljanje djece u autu po vrućinama: Kazne za teži oblik kaznenog djela idu do 15 godina…

3 min read
- Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjereno visokim temperaturama niti „samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore“. Iznimno je važno ovo usvojiti kao pravilo u zaštiti zdravlja i života naše djece.

– Dolaskom visokih temperatura povećava se opasnost od mogućnosti dehidracije i stradavanja djece ostavljene u vozilima. Obzirom da su se takva stradavanja događala i ranije, podsjećamo roditelje i sve one koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice – kreće dužim priopćenjem danas osječka policija, a nakon što je bilo nekoliko ‘bezazlenih slučajeva’ u Osijeku posljednjih godina, kada se dogodilo da se automobil zaključa pred očima roditelja…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– U tu svrhu Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, izradilo je informativni letak u kojem su posebno istaknute posljedice ostavljanja djece u vozilima, ukazano je i na zakonski okvir kao i na preporuke stručnih osoba. Cilj je podizanje svijesti i senzibilizacija roditelja i drugih odgovornih osoba na što veću budnost i brigu o najmlađima kako bi se izbjeglo njihovo stradavanje – nastavlja policija i niže dalje…

– Radi slabije mogućnosti prilagodbe dječjeg organizma na visoke temperature nego kod odrasle osoba,  tijelo djeteta se zagrijava znatno brže (tri do pet puta) od tijela odrasle osobe. Visoka vanjska temperatura za vrlo kratko vrijeme kod djece dovodi do povišenja njihove tjelesne temperature i do toplinskog udara. Ukoliko se ne reagira na vrijeme dolazi do zatajivanja organa. Samo 15 minuta boravka u pregrijanom autu može dovesti do kobnih posljedica odnosno do oštećenja mozga i bubrega.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete što predstavlja obilježje kaznenog djela Povreda djetetovih prava. Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina.

– Stres, užurbanost života i velik broj svakodnevnih obveza u današnje doba najčešći su uzroci zaboravljanja roditelja. Borba s pamćenjem se nerijetko manifestira na način da aktivnosti obavljamo automatski, ne posvećujemo im dovoljno svjesne pažnje, a kasnije se ne možemo sjetiti jesmo li nešto obavili ili nismo (isključili peglu ili štednjak).

– Posebnu pažnju potrebno je usmjeriti na djecu, obzirom da se tijekom ljetnih mjeseci događa sve veći broj nesretnih slučajeva, kada roditelji uslijed velikih temperatura i preopterećenosti obvezama ostave djecu samu u vozilu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


IZNIMNO JE VAŽNO OSVIJESTITI AUTOMATSKE RADNJE KOJE SMO SKLONI USVOJITI KROZ SVAKODNEVNU RUTINU:
• uvježbavanjem „prisutnosti“ izbjeći ćemo ulazak u mentalni proces automatizma – prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme svjesno obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo, npr. dodir ruku s volanom, zvukove koje čujemo iz okoline i sl.,
• preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljenu rutinu radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeni i sl.),
• preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu (torbu, mobitel, laptop), kako ne biste automatski izašli iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo,
• u svakodnevnom životu roditeljima se preporuča usvajanje metoda suočavanja sa stresom i uvježbavanje metoda prisutnosti u sadašnjem trenutku.

DJETETU JE POTREBNO OBJASNITI (na način primjeren dobi):
• da smije i treba reagirati ako ga roditelj ostavi u vozilu,
• predočiti i načine mogućeg reagiranja (ukoliko je to moguće i ovisno o dobi): način izlaska iz vozila, otvaranje prozora ili bilo koji način signaliziranja da je ostalo samo u vozilu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


– Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjereno visokim temperaturama niti „samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore“. Iznimno je važno ovo usvojiti kao pravilo u zaštiti zdravlja i života naše djece.

– Podsjećamo, budite odgovorni i savjesni i ne ostavljajte djecu samu u vozilima! – zaključuje policija.

Foto: Pixabay (ilustracija)