30. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO: Ovo je oblak koji je poharao polja! Od utorka se vraćamo normalnom vremenu!?

2 min read
Najgore je, valjda, prošlo!? Od utorka se vraćamo normalnom vremenu!? Još danas je za 'osječku regiju', odnosno Slavoniju, prema terminologiji DHMZ-a, na snazi 'naračasti alarm', a koji, kada su oborine u pitanju, predviđa mogućnost i do 40 milimetara kiše po četvornom metru, dočim 'žuti alarm', za grmljavinu i pljuskove, završava oko 15 sati. Sutra više nema 'alarma', cijela je Slavonija 'u zelenom'.

Jučerašnja oborina u Osijeku iznosila je na mjernoj postaji RC Osijek-Čepin 23,3 milimetra kiše po četvornom metru, na mjernoj postaji Osijek-aerodrom čak 40,9. Toliko je palo u zadnja 24 sata, do 8 jutros. Ilok je imao 76,3, najviše u Hrvatskoj, ali su ondje štete na poljima i najveće.

Najgore je, valjda, prošlo!? Od utorka se vraćamo normalnom vremenu!? Još danas je za ‘osječku regiju’, odnosno Slavoniju, prema terminologiji DHMZ-a, na snazi ‘naračasti alarm’, a koji, kada su oborine u pitanju, predviđa mogućnost i do 40 milimetara kiše po četvornom metru, dočim ‘žuti alarm’, za grmljavinu i pljuskove, završava oko 15 sati. Sutra više nema ‘alarma’, cijela je Slavonija ‘u zelenom’. Ali, dok ‘ližemo rane’, valja znati da su osim ispumpavanja podruma, prekida u distribuciji električne energije, određenih štata na stambenim objektima, stradala polja. Fotografije na društvenim mrežama pokazuju potpuno polegnuta polja kukuruza, ‘zaravnata’ sa zemljom, potopljen suncokret… Što u Petrijevcima kod Valpova i Osijeka, što u Vukovarsko-srijemskoj županiji… Oblak s fotografija je prešao Čepinske Martince i otišao prema Petrijevcima, a gdje ima štete na poljima.

– Jučer, 18. srpnja, jak vjetar s kišom i mjestimično tučom, zahvatio je između 17:30 i 18:30 sati Vukovarsko-srijemsku županiju, od Iloka prema Vukovaru. Vjetar je na više mjesta oborio stabla na prometnice i objekte te oštetio električne vodove, pri čemu nije nastala veća materijalna šteta, a vatrogasci, djelatnici Hrvatske elektroprivrede i Hrvatskih cesta brzo su sanirali posljedice – dio je priopćenja Ravnateljstva Civilne zaštite, a koji se odnosi na Slavoniju.

– Vjetar je počinio znatnu štetu na poljoprivrednim površinama pod kukuruzom i suncokretom osobito na području grada Iloka, a uočene su štete i u vinogradima – nastavlja se u priopćenju.

– Županijski centar 112 Vukovar zaprimio je petnaestak poziva vezanih uz nevrijeme. Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Ilok imali su pet tehničkih intervencija, a vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lovas i Javne vatrogasne postrojbe Vukovar po jednu intervenciju. Djelatnici Hrvatske elektroprivrede intervenirali su zbog kvarova u Iloku i Vukovaru. Djelatnici Hrvatskih cesta na više mjesta sanirali su kolnik državne ceste između Iloka i Opatovca te između Šarengrada i Bapske – nastavljaju o istom području iz Ravnateljstva, a u kojem nadalje spominju i Osijek…
 
– Županijski centar 112 Osijek tijekom noći zaprimio je nekoliko poziva vezanih uz zahtjeve za ispumpavanjem vode iz podruma u Osijeku te jednu tehničku intervenciju u stanu. Dežurne ekipe Hrvatske elektroprivrede izlazile su na dojave o prekidima u opskrbi električnom energijom u okolnim naseljima, većina korisnika tijekom noći dobila je električnu energiju – zaključuje se.

Foto: Čitatelj

Facebook Comments