21. veljače 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Velike investicije i ovogodišnja ulaganja Ukopa na počivalištima naših najmilijih…

3 min read
Sanacija i uređenje su ono što građani odmah vide, a postoje i investicije koje vode uštedama, što olakšava poslovanje Ukopa, posljedično i usluge prema građanima.

Ukop je za ovogodišnji blagdan Svih svetih, kao i prethodnih navrata, kao uostalom višekratno cijele godine, uredio i pripremio svih 20 groblja pod svojim ravnanjem. Groblja su pokošena, sav otpad iz korpi prikupljen na privremene deponije, odvezen, kao i lim, plastika, najlon i drugi otpad koji se našao izvan mjesta predviđenih za odlaganje. Još i ranije je većina suhog i dotrajalog drveća srušena, podrezano zelenilo. A u razgovoru ususret blagdanu, dijalogom o servisnim informacijama s direktorom Ukopa Vedranom Novokmetom, bilo je prilike progovoriti i o brojnim investicijama koje provodi Ukop uz podršku i suradnju Grada Osijeka.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sanacija i uređenje su ono što građani odmah vide, a postoje i investicije koje vode uštedama, što olakšava poslovanje Ukopa, posljedično i usluge prema građanima. Kada su u pitanju počivališta naših najmilijih, Ukop razumije osjetljivost situacije i vodi računa o svemu, govori direktor.

– Ulaganja u groblja tijekom ove godine su bila u ukupnom iznosu oko 270.000,00 eura, od čega nam je Grad Osijek kroz Program izgradnje objekata infrastrukture groblja u 2023. godini osigurao 86.270,00 eura. A solarna elektrana će taj iznos bitno podići – počeo je Vedran Novokmet, dodajući i što je učinjeno u 10 mjeseci ove godine…

– Popravljene su staze. Potpuno je obnovljena južna ograda Centralnog groblja. Izgrađene su nove grobljanske staze na Centralnom, na katoličkom i pravoslavnom groblju u Tenji. Obnovljen je dio krovišta cvjećarnice i uprave groblja Sv. Ane, kao i sanitarni čvorovi. Započela je i obnova zapadnog zida groblja Sv. Ane – nizao je Novokmet, najavljujući skoru realizaciju velikog projekta…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Tvrtka Ukop d.o.o. Osijek je u fazi izgradnje odnosno postavljanja solarnih panela “Sunčane elektrane“ koja će se nalaziti na krovištu zgrade Centralnog groblja.. Prva faza je bila priprema projektne dokumentacije te prijava na otvoreni natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti za sufinanciranje projekta izgradnje Sunčane elektrane. Nakon što je odobreno sufinanciranje prijavljenog projekta u visini od 40% od strane Fonda, krenulo se u drugu fazu, odabir izvođača putem postupka javne nabave. Vrijednost projekta bez PDV-a  je ukupno 95.888,12 eura, dok je vrijednost projekta sa PDV-om ukupno 119.860,15 eura.

– Trenutno smo u posljednjoj fazi gdje smo temeljem postupka javne nabave sa odabranim izvođačem sklopili  ugovor o izvođenju radova na izgradnji Sunčane elektrane jačine 80Kw na zgradi centralnog groblja. Rok za završetak radova je 90 dana od potpisivanja ugovora sa izvođačem radova.

Ugradnjom Sunčane elektrane Ukop će na području Centralnog groblja i upravne zgrade, ali i klesarije, kao najvećeg svog potrošača struje, riješiti pitanje električne energije. Time će smanjiti uvelike svoje troškove, praktički anulirati velik ‘komad’ potrebe za kupnjom struje, a to će osjetiti svi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Zaključno, iz Ukopa apeliraju da građani i dalje redovito uređuju i održavaju grobove u svom posjedu, da za odlaganje otpada koristite isključivo za to predviđene korpe, posude za vodu i metle vraćaju na svoja mjesta, da čuvaju čuvaju grobne nasade i zelenilo, a da i kao i do sada, redovito plaćaju godišnju grobnu naknadu.

Foto: OsijekExpress.com