15. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Jeste li znali? Svijetleći viseći i pješački most preko Drave u Osijeku nije jedini u Hrvatskoj!

2 min read
most072014

Viseći most, Pješački most preko Drave, nekoć Most mladosti, simbol grada Osijeka, a odnedavna i osvijetljen noću, zapravo nije jedini takav u Hrvatskoj. Drava je ‘vlasnica’ još jednog takvog mosta na sjeveru Hrvatske, a koji je, iako manji, jednako atraktivan za izletnike, turiste i lokalno stanovništvo, ali i mjesto održavanja brojnih priredbi. I zaista podsjeća na naš osječki.

Ponešto putujući Hrvatskom, ponešto bludeći internetom, napose društvenim mrežama, može se naletjeti na svakojake ljepote naše zemlje – pa tako i Bijeli most u općini Donja Dubrava, a kojeg su među ostalima objavili i na Facebook stranici Arhitektura u Hrvatskoj.

Dimenzijama je manji od osječkog, ali strahovito nalik. Viseći je, sličnih stupova i sajli, fizionomije – ako bi o njemu govorili kao osobi, nešto je manje zakrivljen … i svijetli noću. Zove se Bijeli most, prelazi preko rijeke Drave, kanala. Izgrađen je 2015. godine. Namijenjen je bio i jest prije svega radnicima na postavljanju plutajućih brana, ali njime se koriste izletnici i lokalno stanoviništvo. Vrlo je čest motiv fotografija.

Širok je 1,6 metara, ali dug 91 metar. Sladak i lijep, jednako kao i osječki 🙂

Osvijetljen je prije dvije godine. U svojoj neposrednoj blizini ima vodenicu. Sve zajedno stvara zanimljivu lokaciju održavanju različitih događanja. Tako su na njemu već bile izložbe dječjih radova, kao i izložba fotografija, odnosno plutajućih fotografija riječnih motiva autora Damira Klaića Ključa, a i HGSS je na njemu održao pokaznu vježbu spašavanja, spuštanjem u čamce ispod mosta. Obilježeni su Međunarodni dan rijeka i Svjetski dan voda, demonstrirana ranija zanimanja, poput ispiranja zlata na rijeci …

Inače, ideja za kulturnu platformu, za pješački Bijeli most, njegovo osvjetljavanje, ali i izložbu fotografija, potekla iz tamošnje udruge ZeuS, Zaštitarsko-ekološke udruge Senjar.

Most je živ!

Foto: Facebook (screenshot), Pixabay & Općina Donja Dubrava

Facebook Comments