19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo optužnicu protiv 51-godišnjaka zbog mučenja u Vukovaru

2 min read
vezane ruke mucenje

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv državljanina Republike Srbije (1968.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv ratnog zarobljenika iz čl. 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske (22. 10. 2019.) – piše na službenim stranicama DORH-a.

Okrivljenika se tereti da je 21. studenoga 1991. u Vukovaru, nakon što su udružene snage JNA i paravojnih formacija lokalnih pobunjenika i dobrovoljaca iz Srbije slomile otpor branitelja Vukovara i okupirale ga; postupajući protivno pravilima međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima; kao pripadnik paravojne formacije “Leva supoderica”, zajedno s drugim pripadnicima navedene postrojbe, iz prostorije na “Veleprometu”, u kojoj su nakon pada Vukovara bili zatočeni civili i pripadnici hrvatskih oružanih snaga, gdje su mnogi od njih bili zlostavljani i ubijani, s istom nakanom izveo zarobljenog pripadnika I. gardijske brigade HV-a (1970.) te ga odveo u kuću u Vukovaru u kojoj se nalazilo još petnaestak naoružanih osoba s obilježjima navedene paravojne formacije.

Okrivljenika se tereti da su ondje, svi zajedno, u namjeri iživljavanja nad oštećenikom prije likvidacije skinuli s njega jaknu i majicu i golog do pasa posjeli ga na stolicu te ga vrijeđali i pljuvali po licu govoreći mu da je ustaša i zadavali brojne udarce otvorenim dlanom i stisnutim šakama po glavi i udarali njegovom glavom o stol, pri čemu ga je okrivljenik otvorenim plamenom upaljača palio po lijevoj nadlaktici i lijevom uhu, a plamenom svijeće palio po bradavicama. Nakon toga su ga drugi pripadnici te formacije vrhom cijevi puške pumperice u dva navrata udarili po glavi od čega je počeo krvariti, razbili mu bocu rakije o glavu (oštećenik je zadobio reznu ranu na tjemenu i čelu), nakon čega su mu grlićem razbijene boce nanijeli ubodne rane, dok je prisutna pripadnica iste postrojbe tijekom opisanog fizičkog zlostavljanja više puta nagovarala prisutne da ga spolno ozlijede.

Pripadnik I. gardijske brigade HV-a je uslijed ovih postupaka trpio velike bolove zbog fizičke torture i intenzivan strah zbog prijetnji kojima je bio izložen, a do njegove likvidacije nije došlo jer su ga iz navedene prostorije, u međuvremenu, izvukli i spasili pristigli drugi pripadnici paravojne formacije “Leva supoderica”.

Okrivljenik nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments