29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

“Srce grada Osijeka” izdvojilo 540.000 kn za stipendije studenticama i studentima!

3 min read
zaklada gamoš ham

Zaklada “Srce Grada Osijeka” od svoga utemeljenja, 2015. godine, premošćuje razlike u imovinskom stanju obitelji i djece iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. To dokazuju i novim raspisanim javnim natječajem za dodjelu Stipendija Zaklade “Srce grada Osijeka” studentima koji su redovno upisali akademsku godinu 2019./2020..

Tako su zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, predsjednik Upravnog odbora Zaklade “Srce grada Osijeka” Vladimir Ham i upravitelj Zaklade Romano Kristić javnosti izložili detalje oko same prijave na stipendije.

-Grad Osijek veliku pozornost godinama posvećuje darovitoj, nadarenoj, izvrsnoj, natprosječno uspješnoj djeci grada Osijeka. Krenuli smo nagrađivati izvrsnost i darovitost u našim osnovnim školama u kojima se provode aktivnosti Centra izvrsnosti za koje Grad izdvaja godišnje pola milijuna kuna. Nastavili smo darivati i veće uzraste tako da je Grad Osijek već raspisao javni poziv za darivanje darovitih učenika za što je izdvojio nešto više od 800 tisuća kuna kroz srednjoškolske stipendije koje smo povećali s 400,00 na 600,00 kuna i studentske stipendije Grada Osijeka koje su povećane s 800,00 na 1.200,00 kuna- istaknula je zamjenica gradonačelnika.

Zaklada je ove godine izdvojila 540 tisuća kuna za 30 stipendija, a detalje oko iznosa i raspodjele stipendija obrazložio je Vladimir Ham.

-Stipendija “Srce grada Osijeka” je najizdašnija stipendija na tržištu stipendija u Republici Hrvatskoj. Naši studenti mogu dobiti 1.500,00 kn mjesečno na 12 mjeseci u odnosu na neke druge stipendije koje su u trajanju od deset mjeseci i koje su znatno manje. Iznos od tisuću kunu stipendisti dobivaju za svaki mjesec, a jednokratnu isplatu od 3.000,00 kuna dobivaju za sve položene ispite i dodatnih 3.000,00 kuna jednokratne isplate za upis na novu akademsku godinu. Smatramo to odličnim načinom da potaknemo izvrsnost- objasnio je Predsjednik Upravnog odbora Zaklade čime je jasno kako pojedini student ima priliku osigurati stipendiju u ukupnome iznosu od čak 18.000,00 kuna tijekom jedne akademske godine.

-Od naših 28 stipendista koliko smo ih imali prošle godine, njih 18 je ispunilo uvjete redovnog upisa u višu akademsku godinu. Petero je ispunilo uvjete obrane završnog rada na završnoj godini čime je ukupno njih 23 od 28 ispunilo uvjet za isplatu dodatnih 3.000,00 kuna upisom na novi studij, a od tih 23 njih 19 je položilo sve ispite i oni su povukli cjelokupan iznos koji im je bio na raspolaganju- naglasio je Ham rekavši kako podaci još nisu konačni jer je rok za polaganje pojedinih ispita i dostavljanja potvrdne dokumentacije do 31. listopada.

Upravitelj Zaklade Romano Kristić objasnio je kako su sve funkcije u Zakladi volonterske prirode kako bi smanjili trošak funkcioniranja Zaklade, a maksimalno povećali sredstva i ponudili ih studenticama i studentima grada Osijeka. Osim toga istaknuo je kako su osnovni uvjeti za prijavu na stipendiju da su redovni studenti i studentice Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku, da su državljani Republike Hrvatske s neprekidnim prijavljenim prebivalištem na području Grada Osijeka u trajanju od najmanje dvije godine neposredno do dana podnošenja prijave na javni natječaj, da su redovni studenti koji po prvi puta upisuju akademsku godinu i da prosječni mjesečni prihod ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu zajedničkog kućanstva obitelji ne prelazi iznos od 2.000,00 kuna.

Još jedna pozitivna priča je što će Zaklada i ove godine pokušati stipendistima osigurati mentore na nekim od osječkih fakulteta, ali i da jedan dio praktične nastave ostvare u nekom od poduzetničkih okruženja samih donatora Zaklade.
Rok za prijavu za stipendije je do 26. studenog ove godine.

Prvotna ideja koju je potaknuo gradonačelnik Vrkić o Zakladi koja će stvarati jači srednji sloj Osijeka i pomagati mladim ljudima koji možda od kuće nemaju sve uvjete kako bi neometano studirali nastavlja se provoditi uz veliki trud i dobru volju Zaklade, a najbolji rezultat rečenoga su mladi ljudi koji se aktivno uključuju u cjelogodišnji rad Zaklade “Srce grada Osijeka” kao što je primjer bio na nedavno završenom Tjednu filantropije.
Za kraj, zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš pozvala je sve ljude dobrog srce, filantrope, ali i tvrtke te poduzetnike da se priključe u radu Zaklade i tako pomognu mladim ljudima koji su na životnom iskoraku.

Tekst i foto: Grad Osijek / Osijek.hr

Facebook Comments