14. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Za muzejske sladokusce: Posljednji dan izložbe Egipatsko blago u Osijeku – s cjelodnevnim programom

1 min read
Ulaz na izložbu i popratne programe je tijekom čitavog dana besplatan.
egipat grobnica blago

U subotu, 16. studenog 2019. godine, s početkom u 10:00 sati započinje obilježavanje posljednjeg dana izložbe Egipatsko blago u Osijeku – hrvatska fascinacija starim Egiptom. Za finissage smo priredili cjelodnevni program koji završava u 18:00 sati. Ulaz na izložbu i popratne programe je tijekom čitavog dana besplatan. Katalog izložbe u subotu je na akcijskoj cijeni od 79,00 kn.

11:00 Izložba radova polaznika radionica posvećenih Egiptu

Na izložbi će se predstaviti radovi polaznika, djece i odraslih, Radionice crtanja i Kiparske radionice koje su u sklopu izložbe održane tijekom listopada i studenog 2019. godine.

12:00 Predavanje: Pogrebni običaji i arhitektura starih Egipćana

O pregledu razvoja pogrebnih običaja, opreme, vjerskih rituala, arhitekture i hramova od preddinastijskog do kasnoantičkog razdoblja (o. 4500. g. pr. Kr. – 642. g.) govorit će dr. sc. Mladen Tomorad uz mnoštvo likovnih priloga.

16:00 Predavanje: Hrvatski putnici u Egipat od 16. do 70-ih godina 20. stoljeća

O pregledu putovanja najpoznatijih hrvatskih putnika u Egipat (Juraj Hus Rasinjanin, Jakov Šašel, Fran Gundrum Oriovčanin, Ivan Meštrović i dr.), kao i turističkim krstarenjima u razdoblju od 1932. – 1938., drugom hrvatskom hodočašću u Svetu Zemlju i Egipat pod vodstvom kardinala Alojzija Stepinca 1937., Josipu Brozu Titu u Egiptu i drugim temama govorit će dr. sc. Mladen Tomorad uz mnoštvo ilustracija.

Tekst: AMO (dr. sc. Marina Kovač, viša kustosica)

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments