28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Piližota pokreće inicijativu za ulicom Branka Lustiga u Osijeku!? Najavljuje slično i HNS!

2 min read
U znak sjećanja i ponosa na našeg sugrađanina i iz velike zahvalnosti za sve što je učinio, pokrenut ću inicijativu da jedna od ulica našeg grada ponese njegovo ime" - napisao je Piližota.
piližota lustig

Jučer je u Zagrebu u 88. godini umro Branko Lustig, rođeni Osječanin, glumac i hollywoodski producent, jedini hrvatski filmaš s dva Oscara, a koje je dobio kao producent za filmove “Schindlerova lista” i “Gladijator”.

Iste večeri na Facebook-u se oglasio i dogradonačelnik Osijeka Boris Piližota, odajući priznanje i počast velikom osječkom i svjetskom filmašu, a s idejom da mu se dodijeli ulica u Osijeku.

Slično su napisali i iz HNS-a Osijek. Pa ipak, Piližota je prvi zamjenik gradonačelnika, HNS-ova Žana Gamoš druga.

“Oprostio sam, ali nisam i neću zaboraviti. Ali oprostio jesam.” I upravo ova rečenica Branka Lustiga, rođenog Osječanina koji je prošao put od Auschwitza do Hollywooda, izvrsnog producenta i oskarovca, govori nam puno o njegovoj osobnosti, ali i šalje važnu poruku svakome od nas o životu i vrijednostima koje bismo trebali baštiniti. Ponosni smo što je ovaj čovjek kroz cijeli svoj životni vijek s toplinom govorio o svojem rodnom gradu kojeg je i često posjećivao. Sretni smo što je njegova ostavština utjecala na milijune ljudi diljem svijeta i zbog toga mu se najiskrenije zahvaljujem!
U znak sjećanja i ponosa na našeg sugrađanina i iz velike zahvalnosti za sve što je učinio, pokrenut ću inicijativu da jedna od ulica našeg grada ponese njegovo ime” – napisao je Piližota.

U spomen na ovog velikog čovjeka, počasnog građanina Osijeka i na sve čime nas je zadužio tijekom svojeg života, HNS Osijek će predložiti inicijativu imenovanja javne površine njegovim imenom – napisali su iz osječkog HNS-a.

Lustig je rođen u Osijeku, u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji. Njegov otac, Mirko, bio je glavni konobar u Caféu osječkog hotela Central, a njegova majka, Vilma, bila je kućanica. Lustigovi djedovi i bake, za razliku od njegovih roditelja, bili su religiozni, stoga je redovito prisustvovao s njima misama u Gornjogradskoj sinagogi – stoji zapisano na Wikipediji.

Lustigova majka preživjela je Holokaust pa se s njom ponovno sjedinio nakon rata. Lustig je svoje preživljavanje Auschwitza pripisao njemačkom časniku, koji je igrom slučaja potjecao iz istog osječkog naselja iz kojeg je i Lustig. Slučajno je čuo Lustiga kako plače pa ga je pitao tko mu je otac. Ispalo je kako je časnik poznavao Lustigovog oca – zaključuje hrvatska verzija Wikipedije.

Foto: Facebook & Youtube (screenshot)

Facebook Comments