22. ožujka 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Drava: Vrhunac vodnog vala u noći sa subote na nedjelju – Ivica Nađ: Najviše između 250 i 300 cm

2 min read
Dunav je također visok, što zaustavlja Dravu, ali nije to toliko veliko usporavanje. Ništa nije alarmantno niti uznemirujuće, nizao je Nađ.
drava 2

Drava je u posljednjih 15 dana narasla kod Osijeka za oko 3 i pol metra, od vodostaja od otprilike -150 do 222 centimetra danas u 9 sati izjutra. I rasti će i dalje, a vrhunac vodnog vala se očekuje u noći sa subote na nedjelju, kada bi mogla dosegnuti vrijednost između 250 i 300 centimetara, ali ne iznad toga, poručuje Ivica Nađ, voditelj Centra obrane od poplave Hrvatskih voda za sektor “B”.

“Oborine u Austriji i Sloveniji su prouzročile veliki vodni val na rijeci Muri, a koja je pritok Dravi. Uz to, Drava dakako nosi i svoju količinu vode. Sve nizvodno od ušća Mure u Dravu je pod razinom pripremnog stanja obrane od poplave, a tu će i ostati”, smireno je nastavio Nađ, dodajući…

“Za vikend mi očekujemo vrhunac, sa subote na nedjelju. Bit će između 250 i 300 centimetara, ali bitno ispod 300. Dunav je također visok, što zaustavlja Dravu, ali nije to toliko veliko usporavanje. Ništa nije alarmantno niti uznemirujuće”, nizao je Nađ zaključujući…

“Situacija se već sada smiruje u gornjem toku. Najuzvodnija stanica Botovo pokazuje kako je Drava ondje u opadanju. Ondje dolazi do stagnacije i opadanja, a što će se reflektirati iza vikenda i ovdje u Osijeku. Mi smo, naravno, uspostavili sve što se od nas zahtjeva, vodočuvarska služba je na terenu, ali ne očekujemo nikakve probleme, pa ni za poljoprivredne površine”, zaključio je Nađ.

Stanje nije alarmantno, daleko od toga, ni blizu. Stanje se sada smatra pripremnim za obrane od poplava. Postoje potom redovne mjere na 350, izvanredne mjere na 500 i izvanredno stanje na 550 centimetara, a od toga smo tek udaljeni ‘miljama’. Najviši vodostaj ikada u Osijeku je zabilježen ’65. godine i iznosio je 542 centimetra.

Foto: Google Maps (ilustracija)

Facebook Comments