28. svibnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ime Branka Lustiga ponijet će Kulturni centar u Osijeku!?

3 min read
Pita li se osječki SDP, imenom preminulog oskarovca, filmaša Branka Lustiga nazvati će se Kulturni centar u Osijeku, 'sastavnica' Eurodoma.
branko lustig

Pita li se osječki SDP, imenom preminulog oskarovca, filmaša Branka Lustiga nazvati će se Kulturni centar u Osijeku, ‘sastavnica’ Eurodoma. Priopćenjem je to danas najavio dogradonačelnik Osijeka Boris Piližota, a koji je odmah po smrti filmskog osječkog velikana sugerirao promjenu naziva neke ulice u njegovo.

PRIOPĆENJE

Prije nekoliko dana oprostili smo se od velikog filmskog djelatnika gospodina Branka Lustiga. Branko Lustig je zaista bio veliki filmski umjetnik, ali je istovremeno bio još veći čovjek.

Mi Osječani imamo veliku čast da možemo reći da je taj veliki čovjek rođen u našem gradu u koji se često vraćao. Ponosno smo mu dodijelili 2004. godine priznanje Počasnog građanina Osijeka. Danas smatramo da mu dugujemo još jednom reći hvala za sve što je kao osoba radio, za stavove koje je zastupao, za ideje koje je širio među mlađim generacijama. A to je oprost – tako bitan i danas za prostor na kojemu živimo.

Zahvaljujemo se svima koji su pozdravili ideju da gospodinu Lustigu grad Osijek iskaže još jednom poštovanje tako da jedna ulica, jedan simbol ili obilježje grada ponese ime Branka Lustiga. Iako nam je prvotna ideja bila da jednoj od osječkih ulica damo ime Branka Lustiga odlučili smo se ipak na nešto što smatramo kako bolje pristaje karakteru osobe kao što je bio gospodin Lustig. Osoba ideje, stvaranja, umjetnosti, kreativnosti, multikulturalnosti, širine pogleda i prihvaćanja zaslužuje više od spomena jednom ulicom.

Najbolji način da iskažemo poštovanje istinskom kreatoru, kao što je bio Branko Lustig, zapravo je stvaranje nove umjetnosti, stoga smatramo kako ćemo najbolje odati poštovanje takvom čovjeku upravo na polju kojemu je posvetio svoj život – umjetnosti.

Branko Lustig nije bio samo umjetnik nego i veliki čovjek koji je nakon svega što je u životu prošao čitav svoj život posvetio širenju poruke oprosta i slobode, a to je posebno činio među mladima.

Imajući na umu navedeno zaključili smo da je jedini pravi način da iskažemo svoje poštovanje Branku Lustigu to da iskažemo poštovanje onome što je i sam najviše cijenio – ideji oprosta koju je najviše iskazivao kroz svoju umjetnost.

Iz tih razloga predložili smo da „Kulturni centar Osijek“ ponese ime „Kulturni centar Branka Lustiga“.

„Kulturni centar Osijek“, nadamo se budući „Kulturni centar Branka Lustiga“, je ustanova čiji je cilj stvarati i nadopunjavati kulturni život grada, te biti jedan od pokretača kulturnog razvoja Osijeka, njegovih umjetnika na domaćoj i svjetskoj kulturnoj sceni, posebnu pažnju posvećujući razvoju nove publike i pružajući uvjete mladima za razvoj u kulturi i umjetnosti.

Prijedlog da Kulturni centar Osijek nosi ime Branka Lustiga višestruko je povezan s konceptom ove mlade osječke institucije – nakon teških godina postati jedan od najboljih; ponositi se svojom malom sredinom i dok živiš u onim najvećima; zadužiti svijet svojim likom i djelom – to mogu samo najbolji od nas.

Proživjeti teške godine obilježene ratom, a nakon toga oprostiti i posvetiti život širenju ideje tolerancije, ideje suživota i razumijevanja – to zaista mogu samo najveći među nama. To je mogao Branko Lustig.

Kako bolje zahvaliti takvom čovjeku, a mladoj ustanovi dati snagu i usmjeriti je u pravom smjeru da se razvija i ponosno predstavlja svoj grad dok ponosno nosi ime jednog od najvećih, od toga da Kulturni centar ponese ime Branka Lustiga.

Stoga, a zbog velikog interesa javnosti za ideju odavanja počasti gospodinu Branku Lustigu, odlučili smo predložiti da u trenutku otvaranja svojih vrata Kulturni centar nosi ime „Kulturni centar Branka Lustiga“.

Facebook Comments