15. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Viktor Orban ipak sinoć posjetio NK Osijek i Gradski vrt

5 min read
Stigao je onamo s Ivanom Meštrovićem, predsjednikom i suvlasnikom kuba.
viktor orban nk osijek 2

Iako nije bilo najavljeno s posjetom premijera Mađarske Osijeku da će Viktor Orban ‘naletjeti’ do Gradskog vrta, pretpostavka kako bi to moglo biti moće, pokazala se točnom. Viktor Orban jučer je navečer, piše službena stranica NK Osijek, posjetio klub i Gradski vrt. Stigao je onamo s Ivanom Meštrovićem, predsjednikom i suvlasnikom kuba.

Premijer Republike Mađarske Viktor Orban u srijedu navečer posjetio je Nogometni klub Osijek gdje je stigao s klupskim predsjednikom i suvlasnikom Ivanom Meštrovićem, a nazočni su bili i svi igrači, članovi stručnog stožera, kao i drugi djelatnici našeg prvoligaša. Ugledni gost je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je došao u Gradski vrt:

Zahvaljujem što ste me ovako lijepo dočekali, počašćen sam što svjedočim ovako velikom klubu i izgleda mi da je on to zaista postao. Oni koji ne znaju, ovdje sam bio već prije deset godina, upoznao sam tada trenere i klupske čelnike gledajući utakmice mlađih kategorija. Onda je to bio puno manji klub nego što je danas, izgledalo je kao da nema neku perspektivu. Bilo ga je uistinu teško održati. No, preporuka je ipak bila ostvariti zajedničku suradnju na nekoj višoj razini da se opet napravi veliki klub kakvog Osijek i zaslužuje, rekao je Orban na početku obraćanja nazočnima u Press salonu našeg stadiona.

Posebna zahvala Ivanu Meštroviću

Potom je premijer naših sjevernih susjeda pojasnio kako su se stvari dalje razvijale…

U početku nisam baš mislio da će to uspjeti, no neke stvari sam brzo spoznao. U Hrvatskoj se mlađe kategorije puno brže razvijaju nego u Mađarskoj i mladi igrači puno ranije dospijevaju do prve momčadi. Stoga smo angažirali dva vaša trenera da nam pokažu kako trebamo raditi. Tada sam vidio da ta suradnja može imati perspektivu i da su Hrvati puno otvoreniji za suradnju nego što sam mislio. Bilo je važno pristupiti na način da se vidi i prepoznaje da vam nismo „uzeli“ klub, nego da mu želimo isključivo pomoći. Nije lako naći pravi modus takvog funkcioniranja, stoga se posebno želim zahvaliti svima koji sudjeluju i daju svoj doprinos u svemu. Posebno zahvaljujem gospodinu Meštroviću jer ovdje prvenstveno mora biti na čelu hrvatski vlasnik.

Škola nogometa je najvažnija

Orban je prihvatio viziju koju su mu ponudili inicijatori projekta i brzo postao svjestan da sve ide u dobrom smjeru.

Počeli smo zajednički razvijati ovu priču, a mogu reći da sam postao i navijač NK Osijek. Posebno me zanimaju mlađe kategorije, a Hrvati imaju urođeni talent. I zato je Škola nogometa najvažnija u svemu. U početku sam mislio da biste trebali izgraditi kamp, ali mi je onda Ivan predstavio ideju novog stadiona. Smatrao sam da će to biti puno teže nego što zapravo jeste, no želja je ovdje stvoriti jedan vrlo ozbiljan klub.

Cilj je za par godina biti i prvakom Hrvatske!

Osvrnuo se i predsjednik mađarske Vlade na ambicije i ciljeve NK Osijek u doglednoj budućnosti:

S ovim novcima s kojima sada Klub raspolaže nije realno biti prvakom Hrvatske, no Ivan mi je rekao da je to u cilju u skorijoj budućnosti. Neka svi vide da se nitko ljudima u Klubu ne želi petljati u posao, to su već mogli zaključiti i sami navijači i građani Osijeka. Kada bude napravljeno sve što je potrebno, može se razmišljati o tituli prvaka. Ako ste prvi onda su tu i novci i zadovoljstvo i sreća, to mora biti cilj kako bi se stavio šlag na tortu. Uvjeravam vas da i dalje jako volim ovaj klub. Siguran sam da ljudi ovdje rade vrlo dobar posao i samo ih trebamo pustiti da to i dalje čine. Kroz dvije-tri godine moglo bi biti vrlo izgledno da Osijek pomrsi račune i onima koji su trenutno ispred njega jer će se i momčad tada još i više pojačati. Sve pozorno pratim, velike su stvari dosad napravljene i vjerujem da će Osijek iduće sezone ostvariti novi iskorak u Europi.

Najpoznatiji navijač NK Osijek

Potom se okupljenima obratio i Ivan Meštrović, iznimno sretan i zadovoljan što smo imali priliku u Gradskom vrtu ugostiti jednog takvog državnika i čovjeka koji je iznimno sklon prvoligašu s Drave.

Zahvaljujem se Viktoru, kako često znam reći najpoznatijem navijaču našeg kluba. Hvala mu što imamo njegovu podršku i što je prepoznao Osijek kao dobar temelj za investiciju u mladež i razvoj sporta u Hrvatskoj. Posebna hvala i našem prijatelju Lorincu Meszarosu koji radi jednako marljivo kao i mi, ako ne i više. Imamo obvezu, ali smo prije svega privilegirani da bismo ispunili očekivanja, no obvezujemo se da ćemo biti još bolji iz sezone u sezonu. Siguran sam da će Osijek ostati i postati još veći dragulj u kruni ne samo nogometnih klubova nego i svih drugih sportskih kolektiva. Zahvaljujem se još jednom što nas je došao posjetiti u ovako prijateljskom stavu. Nadamo se da ga nećemo razočarati u sportskom smislu, a niti kao ljudi, prijatelji, poručio je Meštrović.

Suradnja nas gura naprijed

Potom je riječ ponovno uzeo Viktor Orban i dodao:

Moramo surađivati, a sport je jako dobar za to. Suradnja Hrvatske i Mađarske u sportu otvara vrata i za druge vrste suradnje. Zato sam tu da bih podržao ovakav projekt jer to nije podrška samo sportu nego nam se otvaraju i druge mogućnosti. Sjećamo se kako je Hrvatska igrala u Budimpešti i tijekom intoniranja hrvatske nacionalne himne nije se čuo nijedan zvižduk, kao ni u Splitu gdje su neki možda to očekivali kada je bila mađarska himna. Iako se na sportskoj razini moramo boriti jedni protiv drugih, možemo imati respekt i poštovati jedni druge te vjerovati u suradnju. Siguran sam da će to biti korisno za Hrvatsku i za Mađarsku, zaključio je mađarski premijer.

Na kraju predsjednik Meštrović se zahvalio svom, prvenstveno prijatelju na svemu što radi u prekograničnoj suradnji dvaju prijateljskih naroda i rekao da je u Osijeku na djelu Europa bez granica.

Foto: NK Osijek (Facebook)

Facebook Comments